Philadelphia Experiment, The

  • Svensk titel: Philadelphia Experiment, The
  • Originaltitel: The Philadelphia Experiment
  • Speltid (min): 102
  • Release (Bio): 1984-10-05
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-02-22
  • Tagline: Will you survive?
  • IMDb: Philadelphia Experiment, The

Recension - Blu-ray/DVD

När slagskeppet USS Eldridge och dess besättning utsätts för ett experiment vars syfte är att göra skeppet osynligt för fiendens radar går något riktigt snett. Fartyget försvinner nämligen helt och hållet!

På skeppet befinner sig bland annat matroserna David och Bobby, som i ren skräck kastar sig överbord när fartyget försvinner. Det elektriska magnetfält som skapats kring skeppet slungar de båda genom tid och rum och när de vaknar till ligger de på marken. Inte nog med att de har förflyttats från hamnen i Philadelphia till en öken i Nevada, de har också flyttats från 1943 till 1984!

Förvirrade försöker de kontakta marinbasen i Philadelphia för att på något sätt kunna ta sig tillbaka, men Bobby mår inte bra. Jagade av polis tar de sig till slut till ett sjukhus, där Bobby försvinner i tomma intet. Nu är bara David kvar, och med hjälp av en ung kvinna försöker han ta sig hem igen, genom tid och rum…

”The Philadelphia Experiment” är producerad av John Carpenter, och många tror att den är baserad på verkliga händelser rörande militära experiment på 40-talet. Sanningen(?) är dock den att denna myt skapades på 50-talet av en man som skickade falska dokument till media. Hur som helst är det fortfarande en populär konspirationsteori.

Jag har sett ”The Philadelphia Experiment” flera gånger under åren, även om det var länge sedan sist nu. I ärlighetens namn hade jag glömt hur otroligt daterade specialeffekterna är (digitala effekter i stil med vad man såg i tidigare MTV-videos som t. ex. Frank Zappas ”You Are What You Is”) och att de till och med känns lite störande. Turligt nog så tycker jag att filmen i sig är så pass spännande att jag ändå sitter kvar och njuter av den.

I huvudrollen som David ser vi en ung Michael Paré, och den unga kvinnan Allison spelas av Nancy Allen.

Jag vill verkligen rekommendera den här filmen. Ha lite överseende med effekterna och fokusera på den härliga konspirationsteorin till handling istället, så hoppas jag att ni kommer ha 101 trevliga minuter framför er. En otroligt stark trea blir det i betyg.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer