Heathers

  • Svensk titel: Heathers
  • Originaltitel: Heathers
  • Speltid (min): 103
  • Release (Bio): 1989-03-31
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-03-08
  • Tagline: Best friends, social trends, and occasional murder.
  • IMDb: Heathers

Recension - Blu-ray/DVD

Westerburg High styrs av en liten klick rika, bortskämda och vidriga tjejer; Heather C, Heather M och Heather D. Nära klicken finns även Veronica, som även om hon anses vara en semi-Heather ändå har en viss medmänsklig ådra djupt inom sig.

Den dag Veronica stöter på den rebelliske Jason Dean ställs hennes vardag på sin spets och hon ställer sig frågan om det verkligen skulle göra något om hennes hemska vänner skulle mördas eller ta livet av sig?

Det finns bara ett sätt att ta reda på det.

Året var 1989. Jag hade precis sett filmen ”Häxor, läxor och dödliga lektioner” på bio och var fruktansvärt besviken. En sådan total skitfilm, den vill jag aldrig se igen. Och det gjorde jag inte heller, åtminstone inte förrän nu, 32 år senare. Nu släpps nämligen ”Heathers”, som originaltiteln lyder, på bluray här i Sverige och jag fick ett recensionsexemplar i brevlådan. Mina förväntningar? Låga som fan.

Men oj. Vad ska man säga? En sak är klar, den här filmen gick uppenbarligen rakt över mitt 16-åriga huvud. Nu kan jag ju se att det här faktiskt är riktigt bra, kanske till och med genialt. Det är stundtals riktigt mörkt, och jag har svårt att se att man skulle kunna göra samma film idag med tanke på hur omvärlden har förändrats. Det kom visserligen en TV-serie för ett par år sedan, och en musikal som gått riktigt bra och som blev viral i och med TikTok (”Shut up, Heather! Sorry Heather! Look who’s with her. Oh my god!”), men att göra en ny film med samma typ av våld på skolor känns väldigt smaklöst efter de senaste årens skolskjutningar.

Filmen var helt klart före sin tid, och har haft en kultstatus under i stort sett alla år. Jag har alltid haft svårt för Winona Ryder, och det var inte förrän i ”Stranger Things” jag började uppskatta henne. Vid denna omtitt av ”Heathers” gillar jag vad hon gör, även om jag inte är helt såld. Som rebellen Jason Dean ser vi Christian Slater som går loss med sin allra bästa Jack Nicholsonimitation.

Hörni! Har ni inte redan sett ”Heathers” är det hög tid nu. Och ni som redan har sett den, vad sägs om att se den en gång till? Det är den värd.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer