Sjätte Sinnet

  • Svensk titel: Sjätte Sinnet
  • Originaltitel: The Sixth Sense
  • Speltid (min): 103
  • Release (Bio): 2000-01-07
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-09-19
  • Tagline: Not every gift is a blessing.

Recension - Blu-ray/DVD

En av mina absoluta skräckfilmsfavoriter är Exorcisten. Den har för mig representerat den ultimata filmen om ondskan i dess olika former. Många i den yngre generationen ser inte Exorcisten som något annat än en lätt korkad och överdriven historia, men har man en djupare kännedom om religion, kampen mellan det goda och det onda och sitter dessutom ensam hemma sent på kvällen, så har jag svårt att se hur man inte kan bli påverkad av det sataniska i filmen. Bland alla skräckfilmer med religiös förankring är denna, och i synnerhet den snart utkommande ”directors cut” versionen, den absolut mest skrämmande fantasin någonsin utkommen på film.

En orsak varför jag var lätt skeptisk då jag såg Sjätte Sinnet för första gången var, att den var på förhand utnämnd till en fruktansvärt skrämmande film. Kan ”I see dead people” bli något annat än en orgie i ruttnande kroppar eller Bruce Willis actionhumor? Svaret är entydigt: JA!

Min skepticism försvann ganska omgående då Bruce visar prov på bra skådespeleri. Sedan blir jag ännu mera övertygad då lille Haley Joel Osment säger orden ”I see dead people”. Blodet fryser till is, jag lovar! Och ju längre filmen skrider desto obehagligare blir det. Då han verkligen ser döingar, så blir det så obehagligt att två av åskådarna i min soffa sa ”Adjö” och slutade titta. Ändå lyser alla äckeleffekter med sina frånvaron och hela det hemska baserar sig på aningar och ett kolossalt smart regiarbete, en fantastisk dramaturgi och ett manus som vrider och vänder på händelserna i oanad takt.

Det är lätt att dra paralleller med Exorcisten, men där Exorcisten plötsligt blir obehaglig med effekter, blir Sjätte Sinnet ryslig på ett mer jordnära sätt. Och där Exorcisten blir en skräckfilm, behåller sig Sjätte Sinnet utanför den genren nästan helt och tangerar mellan skräck, spänning och drama. Och filmen gör det på ett så effektivt sätt att man plötsligt bara kan konstatera att man sitter paff och nästan utslagen då filmen är slut.

Manus och regi är av den Indiska M. Night Shyamalan och han har med denna film befäst sin position i Hollywood. Manus kan uppfattas som något ihålig, men det finns en orsak till detta. Tänk på att om man inte tillåter vissa friheter i manus, så får man ett realistiskt manus. Detta resulterar med hjälp av en duktig regissör i en realistisk film. Handen på hjärtat, hur många ”realistiska” filmer har ni sett? Inte många! Alltså, om man inte tillåter några friheter så har man framför sig en film om Två timmar På Ellos Postorders Kundtjänst och hur kul är det att se sådant. Nej, man måste ge filmmakarna några friheter, för att vi ska trivas.

Musiken till filmen är signerad James Newton Howard och om inte annat, så sänder även den lämpliga rysvibbar genom kroppen. En viktig länk i produktionen är Tak Fujimotos foto. Sällan har jag varit med om ett så suggestivt, och ändå så enkelt, kameraarbete. Jag kunde gå vidare och vara lyrisk över var och en i produktionen, men nöjer mig med att konstatera, att oftast är en produktion lika stark som dess svagaste länk. Här finns inga svaga länkar.

Sjätte Sinnet är en skådespelarnas film. Bruce lyser, men Osmant är fenomenal. Om int denne unge man bär hem en guldgubbe inom de följande 15 åren så äter jag upp min PC… eller en ostkaka. Han är i denna film lysande och helt klart den hittills mest begåvade barnskådespelaren från Amerikat i manliga kategorin. Ha detta i tankarna då ni ser skådespelare från de berömda filmskolorna göra bort sig i B-produktioner. Det enda som behövs är talang.

Naturligvis är A/V sidan av högsta kvalité. Och nog om det.

Detta är en film som INTE ska ses med grabbgänget mitt emellan jobbet och krogrundan. Denna extraordinära film kräver en del förarbete för att bli helt lyckad. Man kan kalla detta för en frivilligt interaktiv film.
Nåja, gör såhär: Dra ner persiennerna, mörklägg hela lägenheten förutom några ställen där värmeljus kan ge en diskret belysning. Kryp upp i soffan med din partner. Skippa snacket och koncentrera er på filmen. Ät inget. Bara se. Är du ensam i huset, så blir upplevelsen ännu mera intensiv. Jag garanterar en lyckad filmupplevelse oavsett vad du söker efter.

Slutligen, då du gått och lagt dig, så kan du fundera litet över vad… eller vem barn pratar med då de är helt ensamma i sina rum? Vad är det egentligen de ser? Vad finns bortom vår vanliga vision? Är du ensam i huset?

God natt!

Jan Ahlgren

Andra recensioner

Kommentarer