Toy Story 2

  • Svensk titel: Toy Story 2
  • Originaltitel: Toy Story 2
  • Speltid (min): 88
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-11-15
  • Tagline: The toys are back!

Recension - Blu-ray/DVD

Kommer du ihåg ”Die Hard” trilogin? Kommer du ihåg ”Jagad”? Kommer du ihåg ”Terminator 2”? Och "Star Wars” trilogin?! Kommer du ihåg den känslan av ett gränslöst äventyr – ett äventyr man kunde låta sig sugas in i totalt – som de gav? Det blir sällan sånt numera. Istället tvångsmatas vi mest med charmlöst bleka skuggor som ”Gone in 60 seconds”. Filmer som inte får alla att bli babblande entusiastiska 15-åringar igen utan bara låter oss suckande konstatera att allt spännande rymdes i trailern.

Men riktar man blickarna åt ett annat håll kan man uppleva det igen. Idag. På barnhyllan i din videobutik står båda ”Toy Story” filmerna och väntar som två bortglömda leksaker. Vill ni läsa mer om del 1 får ni gå HIT för den här texten ska handla om del 2 vars video-släpp skedde i onsdags.

4 år har gått sedan Buzz Lightyear dök upp i Andys rum. Allt är frid & fröjd. Men en dag när Woody i en räddningsaktion för en annan leksak blir kidnappad av den girige leksakshandlaren Al - för att säljas som den värdefulla barnägodel han är till ett japanskt museum – ger sig Buzz och gänget av på en farofylld färd för att rädda sin bäste vän. Samtidigt som Woody förtjust får reda på sitt okända förflutna…

Toy Story 2 skiljer sig faktiskt inte mycket från ettan. Det är lite snyggare, lite nya figurer. Det stora pluset är att historien inte är inlåst inomhus – som ettan till stor del var - utan att gänget nu mer gränslöst kan färdas genom en fint data-animerad stad med hisnande skyskrapor och himlar sedd ur en liten leksaks perspektiv. Och att det den här gången är ännu mer speedad action.

Det är tveksamt om den är bättre. Den är mer klart att den inte är sämre. Och det rör sig nog slutligen bara ner till en smakfråga om man gillar del 1 eller 2 bäst. Det finns inte så mycket mer att säga. Rex är fortfarande precis lika genialt rolig som George Costanza. Pixar är kungar. Blinkningarna till ”Star Wars” och "Jurrasic Park” kan få vem som helst att le stort. Data-animerat är en av de vitalaste genrerna med nästan-mästerverk på nästan-mästerverk nästan hela tiden. Nu väntar vi bara på del 3 för att få ännu en klassisk trilogi att snacka om 10 år från idag. Under tiden rekommenderar jag att ni sumpar de sista fördomarna om att tecknad film bara är för barn med hjälp av två av 90-talets mest uppslukande äventyr.


OCH. Ni som har dvd kan skatta er lyckliga för i onsdags (den 15:e november) släpptes även "Toy Story” boxen med de båda filmerna plus en hel extra skiva med bonusmaterial…

Henrik Edberg

Andra recensioner

Kommentarer