Miss Secret Agent

  • Svensk titel: Miss Secret Agent
  • Originaltitel: Miss Congeniality
  • Release (Bio): 2001-04-20

Recension - Blu-ray/DVD

Svenska kritiker har slängt sig med ord som fånig, tramsig, förvirrande budskap och Åsa Nisse för att beskriva Sandra Bullocks nya rulle, en romantisk actionkomedi där hon spelar en manhaftig och matglad FBI- agent som tvingas ställa upp i Miss Amerika tävlingen för att försöka stoppa en terrorist med illvilliga tankar.
Själv hade jag inga höga förväntningar på denna film, var faktiskt beredd på att såga och tyckte det skulle bli kul. Dessutom har jag aldrig varit någon Bullock fan direkt, förutom Speed (1994) som verkligen lever högt på Sandras extrema tuffhet och charmfaktor, har jag alltid tyckt att fröken hamnat i skuggan av en både snyggare, charmigare och bättre skådis- Julia Roberts. De gör ungefär samma filmer, men där Bullock är truligare och kanske tuffare, och gör mesiga och halvstora filmer, kör fröken Roberts i en högre division med bättre filmer och större kassavältare. Och med ett leende som smälter allt i sin väg.

Miss secret agent, vars svenska (?) titel känns lite fånig, men samtidigt väldigt talande för filmens handling, visar sig vara en proffsig amerikansk actionkomedi med hög mysfaktor och en stor dos harmlöshet och underhållning. Tydligen så har Bullock även producerat och velat säga något feministiskt om skönhetsideal och misstävlingar och här och där lyckas hon faktiskt få in några smällar mot tävlingar av dessa slag, men mest tror jag att hon har velat underhålla och göra en schysst actionkomedi. Och med det har hon och regissören lyckats ganska okey.
Förutom Bullock själv är Michael Caine som en återinkallad skönhetskonsult, mycket rolig och även om han går på rutin, har han så pass mycket rutin, om ni förstår vad jag menar, att han kan göra ett bra jobb och kemin mellan honom och Bullock når ibland mycket komiska höjder.

Det finns ytterligare en koppling till Julia Roberts, annan än den att hon och Sandra brukar jämföras alltså, och det är att Bullocks FBI- kollega i filmen spelas av Benjamin Bratt, numera Roberts nye pojkvän. Han lirade mot Madonna i Det näst bästa och är sisådär som skådis och utseendemässigt påminner han om Lou Diamond Phillipps och Jason "Speed 2" Patric.
Sedan att birollerna har fått färgstarka skådisar som William Shatner och Candice Bergen är ju inte helt åt pipan, så sammantaget, om man inte tittar för djupt eller för länge efter mer beständiga avtryck, är Miss secret agent en oväntat underhållande och charmig film som jag blev ganska glad i hågen av att se. Visst, den är irriterande förutsägbar och ibland gränsar den till att bli lite töntig, men det visste jag att det skulle vara. Man skulle bli bra förvånad om det blev ett olyckligt slut till exempel…
Det är trots allt en välmenande film som, i och för sig inte speciellt subtilt, vill få fram att både vackra och mindre vackra människor kan ha något att säga och har ambitioner. Och att fulsnygga människor kan växa fram till att bli riktigt snygga om man lär känna dem.
Något sånt kanske...

Göran Skoglund

Kommentarer