En djävulsk romans

  • Svensk titel: En djävulsk romans
  • Originaltitel: Cruel Intentions
  • Speltid (min): 94
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-01-11

Recension - Blu-ray/DVD

Ibland, inte ofta, blir en amerikansk nyfilmatisering av en fransk förlaga mycket, mycket bättre än man kan tro. Bättre än förlagan.
Roger Vadim (RIP) knåpade 1959 ihop en film om ett dekadent par som förförde friskt människor till höger och vänster. Det enda regeln var att inte bli kär i någon. Berättelsen om detta promiskuösa par har sedermera återgivits i många former varav de mest kända är ”Dangerous Liaisons” 1988 med Michelle Pfeiffer, Glenn Close och John Malkovich och nu den senaste ”Cruel Intentions”.

I Cruel Intentions har man placerat handlingen i en amerikansk storstadsmiljö, närmare sagt i collegemiljö och då reser herr recensentens nackhår. Ingenting är så motbjudande som att se hjärndöda amerikanska ungdomar mobba, supa, prata sex och smida planer. Jag har inte sett en enda bra ”ungdomsthriller” eller ”ungdomskomedi” sedan Porky spöade skiten ur ungarna i en tidig 80-tals film. Nåja, även jag har fel ibland.
Cruel Intentions är en fruktansvärt smart, svart och välspelad film. Den kan klassas som en dramafilm. Den är inte spännande, snarare eggande. Den är inte rolig, snarare har den ingredienser av svart komedi. Det finns ingen action, men dialogen är snuskigt bra. Hela filmen osar het sex utan att något egentligen visas. I synnerhet Sarah Michelle Gellar (Buffy!!!) visar en sådan sida av sig att hon riskerar att bli typecastad som sexdrypande bitch. Litet som Sharon Stone i sin storhetstid.
Reese Witherspoone och Ryan Phillippe agerar synnerligen trovärdigt och hela maskineriet omkring dessa unga talanger tickar som den proffsbomb som filmen är.

Roger Kumble hör till Hollywoods nya talanger med knappt något i bagaget. Han har medverkat som manusförfattare i minder lyckade filmer och regisserat en TV-film som handlar just om ovanstående karaktärer INNAN händelserna i denna film. Jag har inte sett verket men ryktet säger att den inte är speciellt märkvärdig och rider kanske endast på filmes hype. Skit samma. Kumble vill vi veta av även senare.

DVD-filmen är av bra kvalitet trots att man kan skönja små färgåtergivningsproblem. Likaså fann jag mindre problem med ljudet, men detta kan vara en skivas individuella problem. Musiken behöver ett speciellt omnämnande. Den är välvald och bland många blandade kan även Cardigans höras.

Ja, ja. Alltsom allt är Cruel Intentions en film man vill äga. Den tål flera omgångar och kommer inte att förlora sin charm.

Jan Ahlgren

Andra recensioner

Kommentarer