Sphere - Rymdfarkosten

  • Svensk titel: Sphere - Rymdfarkosten
  • Originaltitel: Sphere
  • Speltid (min): 130
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-01-01

Recension - Blu-ray/DVD

Vatten är en perfekt miljö för en skräckfilm att utspela sig i. Det är det okända som lockar, saker som döljer sig under ytan. Vattnet är också en miljö där människan blir aningen "handikappad" - vi är inte gjorda för att vistas bland vågorna, eller i djupet.

Detta är skälet till att jag i flera månader funderat på att hyra scifi-rysaren "Sphere", och nu har jag alltså sett till och gjort det. Förväntningarna var ganska höga och jag såg fram emot en spännande filmkväll. Ta bort ordet "spännande" och sätt istället dit "TRÅKIG" så förstår du nog hur "bra" filmen var.

"Sphere" är baserad på en bok skriven av Michael Chrichton (har inte läst den men skulle hellre gjort det än att se filmen) och vi får följa med en grupp människor på ett hemligt uppdrag. De ska undersöka en mystisk farkost som vilar på havets botten. Väl nere får de känslan av att de inte är ensamma…och snart de måste kämpa för att nå vattenytan igen.

Filmen är inte värd någon direkt lång recension, så jag ska försöka fatta mig ganska kort. Det finns en hel del bra ingredienser i "Sphere". Vattenmiljö, ett okänt väsen och så vidare. Tyvärr slösas allt bort och resultatet blir en stinkande smörja som är så långtråkig att man somnar. Det är synd att inte filmens resurser utnyttjats på ett bättre sätt. När besättningen kontaktas av en okänd kraft via datorerna fångas intresset direkt, men när man får reda på vad det egentligen är som händer blir man besviken.

Det finns dock ett par saker som får filmen att klara sig från betyget noll, till exempel finns en scen med några stora och ilskna maneter som faktiskt är lite obehaglig. Men vad spelar det för roll när filmen är långtråkig och är utrustat med ett riktigt dumt slut där förklaringen på allt förargar istället för att förbrylla…

Jörgen Hansson

Kommentarer