Löftet

  • Svensk titel: Löftet
  • Originaltitel: Pledge, the
  • Release (Bio): 2001-11-23

Recension - Blu-ray/DVD

Sean Penn som också är en utmärkt skådespelare gör här sin tredje och bästa film som regissör, Löftet som bygger på en roman har en något annan uppbyggnad än vad det gäller andra traditionella polisfilmer som oftast faller i samma fällor och känns extremt förutsägbara, men inte Penns mästerverk…

Ett mord på en liten flicka har skett i en liten amerikansk småby lagom tills poliskommissarien (Nicholson) ska gå i pension. Kommissarien ger ett löfte till offrets mor att han lovar att den skyldige ska få sitt straff, samtidigt tror sig polisen ha fångat den skyldige och lägger ner målet. Men kommissarien har en annan uppfattning, så i sin pension åker han till den lilla byn och köper sig en mack som han börjar driva som täckmantel för att uppnå sitt löfte. Han är något på spåren men är inte den riktiga mördaren redan gripen…?

Samtliga skådespelare gör enorma prestationer med Jack Nicholson i spetsen som en alldeles lysande nersupen och driven pensionerad polis. En genre som lätt fylls med klyschor har här med Penns starka regi nästan helt försvunnit, mycket tack vare att den är mer karaktärsdriven, dvs. att vi bryr oss om karaktärerna, brottsmålet är inte den primära historien (märks inte minst i slutet) som berättas utan det är hur karaktärerna reagerar i olika situationer, och med så lysande skådespelare blir det bländande bra.

Det här är en mycket lugn dramathriller som jag mycket lätt kan tänka mig avskräcka den ”vanliga” thrilleråskådaren som vill åt den traditionella spänningen med biljakter och snabba klipp. Här är det tvärtom, men Penn har lyckats bygga upp en spänning som långsamt, långsamt kommer krypandes och är stundtals riktigt obehaglig.

Löftet är en av förra årets (2001) bästa filmer, det är en film som inte går att glömma. En traditionell historia når nya höjder.

Johan Lindström

Kommentarer