Tom & Jerry

  • Svensk titel: Tom & Jerry
  • Originaltitel: Tom and Jerry
  • Speltid (min): 101
  • Release (Bio): 2021-05-28
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-09-06
  • Tagline: Best of enemies. Worst of friends.
  • IMDb: Tom & Jerry

Recension - Blu-ray/DVD

Unga Kayla har precis blivit av med ännu ett skitjobb när hon lyckas bluffa till sig ett betydligt bättre arbete på ett prestigefullt hotell mitt i New York, som eventassistent under ett väldigt högprofilerat bröllop mellan två kändisar som ska äga rum på hotellet under den kommande helgen. Jobbet innebär också att hon får bo på hotellet under tiden, vilket Kayla tycker är kanon.

Hon är dock inte den enda som checkar in samtidigt. En liten brun mus som lystrar till namnet Jerry bestämmer sig för att uppgradera sitt boende och tar sin plats i hotellet. Han råkar dock synas av personalen, och det blir Kaylas uppgift att se till att ohyran försvinner innan bröllopet äger rum. Kayla kommer fram till att det bästa sättet att fånga en mus är att använda sig av en katt, så hon anlitar katten Tom för att jaga bort Jerry en gång för alla. Och all vi som någon gång sett en kortfilm med Tom & Jerry förut vet vad som väntar härnäst…

I “Tom & Jerry The Movie” (som faktiskt är den svenska titeln, tro det eller ej) bjuds vi på klassisk underhållning i någorlunda ny tappning. Tom & Jerry själva är precis som vanligt, men den här gången får de animerade busarna agera i en icke-animerad miljö i stil med klassikern “Vem blåste Roger Rabbit?”. Faktiskt så är alla djur i filmen animerade, allt från katter och möss till hundar, duvor och elefanter.

Funkar det då? Ja, det gör det. Det här var en riktigt mysig liten film, som gör precis vad den ska. Det är humor, det är slapstick och det är familjevänligt. Chloë Grace Moretz är härlig som Kayla, och den alltid rolige Michael Peña är fenomenal som hotellets eventorganisatör Terence.

Mina barn, 13 och 10 år gamla, hade dock inget som helst intresse av att se filmen. Jag misstänker att det beror på att de inte har någon relation till karaktärerna sedan tidigare, Tom & Jerry har aldrig varit något de tittat på. Vi vuxna uppskattade den desto mer, men vi växte å andra sidan upp med “Tecknade Pärlor” på SVT och veckans alltid lika emotsedda avsnitt av just Tom & Jerry i “Lilla Sportspegeln”.

Det här är en stabil trea. Den utmärker sig inte på något sätt, men man blir absolut inte besviken.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer