The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It

  • Svensk titel: The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It
  • Originaltitel: The Conjuring: The Devil Made Me Do It
  • Speltid (min): 111
  • Release (Bio): 2021-06-04
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-09-13
  • Tagline: The demonic case that shocked America.
  • IMDb: The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It

Recension - Blu-ray/DVD

Då var det dags för ännu en film i Conjuring-universat, och den här gången en i det så kallade huvudspåret.

“The Conjuring: The Devil Made Me Do It” börjar med att makarna Ed och Lorraine Warren är med och dokumenterar en exorcism av åttaårige Daniel Glatzel. Det går våldsamt till och mitt under ritualen erbjuder Arne Johnson, pojkvän till Daniels syster Debbie, att demonen ska ta honom istället. Ed blir ensamt vittne till hur demonen besitter Arne men drabbas av en massiv hjärtinfarkt innan han kan varna någon.

När Ed väl vaknar upp på sjukhuset berättar han genast för Lorraine vad han sett och hon ringer genast polisen för att varna dem om att något hemskt kommer att hända i Arnes och Debbies hem. De hinner dock inte dit i tid…

Under en fylla tillsammans med hyresvärden börjar Arne se i syne, och det hela slutar med att han hugger ihjäl hyresvärden på ett ytterst brutalt sätt. Arne blir gripen och naturligtvis åtalad för mord. När han hävdar att han är oskyldig, och att dådet utfördes av en demon är det många som höjer på ögonbrynen.

Ed och Lorraine tror honom givetvis, och gör allt de kan för att dels hitta bevis för att Arne talar sanning, men också hitta den som ligger bakom förbannelsen innan Arne råkar ännu värre ut.

Filmen börjar starkt men tonar snart ut i ett lite väl långsamt tempo, där alldeles för lite händer för att intresset ska hållas vid liv. Patrick Wilson och Vera Farmiga är fortfarande väldigt bra som Ed och Lorraine, och de båda har en härlig kemi tillsammans. Jag tror ändå att filmen mått bra av att kortas ner lite och därmed bli tightare.

Riktigt intressant blev det under sluttexterna, där diverse TV-klipp på de riktiga Ed och Lorraine visas. Man spelar också upp den “riktiga” ljuduppspelningen från Daniels exorcism, och ärligt talat var de få minuterna de absolut läskigaste i hela filmen.

Till skillnad mot de tidigare filmerna har denna inte regisserats av James Wan, utan av Michael Chaves. Chaves är dock inte helt ny i franchisen, då han tidigare regisserade "The Curse of La Llorona". Men handen på hjärtat, räcker det inte nu?

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer