Jungle Cruise

  • Svensk titel: Jungle Cruise
  • Originaltitel: Jungle Cruise
  • Speltid (min): 128
  • Release (Bio): 2021-07-28
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-10-04
  • Release (Streaming): 2021-07-28
  • Streamingplattform: Disney+ Premium Access
  • IMDb: Jungle Cruise

Recension - Blu-ray/DVD

Dr. Lily Haughton är fast besluten att bevisa att myten om Månens tårar, en växt som ska kunna bota alla möjliga sjukdomar, är sann och beger sig till Amazonas för att försöka hitta den. Till sin hjälp har hon Frank, den enda skepparen med flodbåt som kan tänka sig hjälpa henne, och sin tafatte men trofaste bror.

Men är de beredda på alla de faror som finns i floden och djungeln?

“Jungle Cruise” är ännu en film baserad på en åktur från Disneys nöjesparker. Det låter kanske konstigt att göra en film på de premisserna, men det gick ju rätt bra med “Pirates of the Caribbean” så jag förstår att de försöker sig på ännu en potentiell succé.

Och likheterna mellan denna film och just “Pirates…” är många. Tyvärr får jag väl ändå säga, då filmen nog mått bättre av lite mer originalitet. Framför allt slutet känns väldigt likt den första av sjörövarfilmerna.

Det finns också en hel del likheter med den första “Mumien”-filmen, i det har vi har en äventyrare till hjälte som assisterar en stark kvinna med fumlande bror. Den biten funkar lika bra här som tur är, mycket tack vare skådespelarna.

Skepparen Frank spelas förstås av Dwayne Johnson som verkar göra allt rätt nu för tiden. Lily spelas av Emily Blunt som också tillhör mina favoriter, och de båda har rätt sorts kemi för filmen.

“Jungle Cruise” är en klassisk matinéfilm, men jag tror den hade vunnit på att vara lite kortare och framför allt få ett lite mer originellt manus och inte återvunna idéer från “Pirates…”-serien. Den har dock ett riktigt WTF-moment, och det redan under Disneyloggan. Jag hade inte förväntat mig att DEN musiken skulle spelas…

© - Disney

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Andra recensioner

Kommentarer