Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

  • Svensk titel: Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
  • Originaltitel: Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
  • Speltid (min): 132
  • Release (Bio): 2021-09-01
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-11-12
  • Tagline: You can't outrun your destiny.
  • IMDb: Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Recension - Blu-ray/DVD

Shaun jobbar med att parkera bilar åt gästerna på ett snofsigt hotell i San Francisco. Det är inget glamoröst jobb, men han trivs och han får jobba tillsammans med sin bästa kompis Katy.

När de en dag sitter och snackar på bussen kommer det fram en okänd person till Shaun och vill ha hans halsband, den enda ägodel han har kvar från sin syster. Slagsmål uppstår och till Katys stora chock är Shaun är en “mästare på karate” och spöar skiten ur ett helt gäng med skurkar. Han blir dock av med halsbandet och inser att hans syster också är i fara. Han bestämmer sig för att genast resa till Kina för att hitta henne och får sällskap av Katy, som efter en första chock över att Shaun inte bara slåss som en gud också visar sig vara upplärd till lönnmördare vid unga år av sin far, väljer att stå kvar vid sin kompis sida och hjälpa honom.

Vad som väntar hade ingen av dem kunnat drömma om…

Jag var inte speciellt taggad inför denna Marvelfilm, och det av flera anledningar. Dels fick den ett minst sagt ljummet mottagande, men det tog jag ändå med en nypa salt. Det finns så många konstiga anledningar till att folk sågar filmer nu för tiden (“det var två killar som kysstes!”, “För många tjejer i filmen” blablabla) och man bör ändå skapa sig en egen uppfattning. Den stora anledningen till att jag inte kände någon större pepp var helt enkelt det faktum att jag hade noll koll på karaktären Shang-Chi sedan tidigare. Jag var för ung när han hade en egen serietidning i Sverige (“Mästaren på karate” gavs ut 1974-1976) och efter det tror jag inte han gjorde mycket väsen av sig här. Men, jag är (nästan) alltid villig att ge en film en chans, så jag satte mig ner och tryckte på play.

Jag är så glad att jag gjorde det! Det här är nämligen inte en vanlig Marvelrulle. Nej, det känns som en härlig mix av Hongkongaction och klassisk wuxiafilm, med en hel del inslag av kinesisk mytologi. 

Jag har ingen tidigare erfarenhet av Simu Liu som spelar huvudrollen, men jag tycker han gör det bra. Fast jag måste erkänna att jag blev än gladare av att se legender som Tony Leung och Michelle Yeoh i stora roller, det var mumma för ögon och själ. Awkwafina är oerhört charmig som Shauns/Shang-Chis kompis Katy och står för en hel del komiska inslag som fick mig att skratta högt. För att knyta ihop filmen med resten av Marvels universum får vi även återse Ben Kingsley i samma roll han hade i “Iron Man 3”, samt Dr. Stranges följeslagare Wong. Det finns även fler cameos jag inte vill ta upp här utan låta er upptäcka själva.

“Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings” var en positiv överraskning, och jag tror faktiskt att jag lärde mig något användbart från filmen. Även om jag naturligtvis hoppas att jag inte hamnar i en hotfull situation alls kanske jag kan ta hjälp av The Eagles om det ändå skulle ske.

©2021 Marvel

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Andra recensioner

Kommentarer