Straight Story, The

  • Svensk titel: Straight Story, The
  • Originaltitel: The Straight Story
  • Speltid (min): 112
  • Release (Bio): 1999-12-25
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-10-21
  • Tagline: A true story that proves a little determination goes a very, very long way.
  • IMDb: Straight Story, The

Recension - Blu-ray/DVD

Alvin Straight är en envis gammal gubbe som bor tillsammans med en av sina döttrar. Åldern har börjat ta ut sin rätt och pga sin dåliga syn och taskiga höft har han inte längre något körkort eller bil.

När han får höra att hans storebror fått en stroke och är ganska krasslig i övrigt tar Alvin ett beslut. Han och brodern har kanske inte pratat med varandra på över tio år, men han tänker inte låta någon av dem dö innan de kunnat lappa ihop saker och ting. Så, Alvin ska åka hem till brorsan. Det är ju bara lite knappt 40 mil mellan dem, från Iowa till Wisconsin. Men 40 mil är en ganska lång sträcka om du färdas på en trettio år gammal åkgräsklippare med topphastighet på ca 8 km/h…

Alvins dotter och bekanta försöker övertala honom om att ta bussen istället, men Alvin är som sagt en envis gubbe och har han bestämt sig så har han bestämt sig.

Med en liten hemmasnickrad släpkärra där han kan förvara saker och övernatta beger han sig ut på en mycket lång och strapatsrik resa, under vilken han kommer att träffa många olika människor.

“The Straight Story” är den sanna berättelsen om Alvin Straight, som 1994 gjorde just denna resa för att hälsa på sin sjuklige bror. Det tog honom sex veckor totalt att komma fram, med ett par ofrivilliga stopp längs vägen för att reparera gräsklipparen. Han blev rikskänd på köpet, dock ofrivilligt, och hela historien blev först en teaterpjäs 1997 för att sedan bli film 1999.

För regin står David Lynch, men detta kan nog vara den minst Lynchiga av alla hans filmer. Han skrev inte manus, och det enda som fick mig att se någon som helst koppling till honom var användandet av huskompositören Angelo Badalamenti som står för den vackra musiken.

Alvin Straight spelas utomordentligt av Richard Farnsworth, som också blev Oscarsnominerad för rollen. Farnsworth var vid denna tid dödligt sjuk i cancer, som ledde till enorm smärta och delvis förlamning i benen. Hans användande av käppar i filmen är 100% äkta. Vetskapen om att han gjorde denna fantastiska roll under de omständigheterna är både imponerande och tragiskt. Farnsworth avslutade sitt liv 2000, då han inte orkade med smärtan längre.

Även i andra roller ser vi fantastiska skådespelare. Alvins dotter spelas av Sissy Spacek, och hans storebror Lyle (i verkligheten Henry) spelas av alltid suveräna Harry Dean Stanton. Dessutom får vi se Everett “Big Ed” McGill i en liten roll som traktoråterförsäljare.

“The Straight Story” är en vacker film, på varje tänkbart sätt. Jag har redan nämnt Badalamentis musik, som ackompanjerat av ett minst lika vackert foto ramar in denna varma, mänskliga historia som fuktade ögonen på mig både en och två gånger.

Filmen hade svensk biopremiär juldagen 1999, och att det tog mig nästan 22 år innan jag såg den är skandalöst. Har ni inte sett den, så vänta inte utan se den så snart ni bara kan.

Femman är solklar.

 

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer