Hawkeye

  • Svensk titel: Hawkeye
  • Originaltitel: Hawkeye
  • Speltid (min): 282
  • Release (Streaming): 2021-11-24
  • Streamingplattform: Disney +
  • IMDb: Hawkeye

Recension - Streaming

Marvel-årets sista tv-serie har landat på Disney+ med två generationer av bågskyttar i rampljuset. Tellusfilms recensent och superhjältefantast Karlsson tycker till i vanlig ordning. Varning för en massa pricksäkra spoilers!

Storyn: Nye pilbågehjältinnan Kate Bishop slåss, fäktas och skjuter sönder en klocka. Clint Barton då? Han har problem med musikaler, lajv och hörseln. Först när duon börjar samarbeta för att stoppa träningsoverallmaffian kan de möjligen få en fröjdefull jul. Kate behöver Clints rutin (och specialpilar) och Clint behöver Kates optimism.

Gästrollerna: Florence Pugh stjäl showen som superspionen Yelena, med en hotfull touch av "Halv åtta hos mig". På samma sätt som Vincent D'Onofrio ("Daredevil") är en alltid lika ruggig naturkraft som storskurken Kingpin. Fästmannen Swordsman och blivande Echo (Maya) är välkomna nytillskott.

På pluskontot: Personkemin mellan motvillig mentor och envis elev är mycket bra. Hailee Steinfeld är ett fynd. Jeremy Renner får äntligen fördjupa sin avenger med kärnfamiljen, Ronin-synderna och förlusten av Natasha på agendan. Jag trodde att julvinklingen skulle kännas krystad, men blev motbevisad. "Hawkeye"-serien är både rolig, underhållande och intressant. Upplägget med Kates personliga battle of New York-beundran av Clint är lyckad. Sista avsnittet har allt med ny dräkt, kraschad julgran, spännande konfrontationer och en otippad uggla!

På minuskontot: Sex avsnitt är i minsta laget. Åtta, minst, hade varit att föredra. Speciellt när det finns så många intressanta sidokaraktärer att berätta mer om. Hur effektfullt det än må vara att spara Kingpin till finalen så hade jag önskat fler avsnitt med "uncle" för att bygga upp hotet. 

Bonusscen efter eftertexterna: Den fyndiga "Avengers"-musikalen är en fin julklapp. 

Johan Karlsson

Kommentarer