Spirit Untamed

  • Svensk titel: Spirit Untamed
  • Originaltitel: Spirit Untamed
  • Speltid (min): 88
  • Release (Bio): 2021-05-20
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-12-27
  • Tagline: Adventure awaits.
  • IMDb: Spirit Untamed

Recension - Blu-ray/DVD

När hon bara var en baby förlorade Fortuna “Lucky” Prescott sin mor i en olycka under en avancerad hästuppvisning. Hennes pappa kunde inte hantera situationen och Lucky fick därmed växa upp hos sin faster och farfar i storstan istället.

Lucky växer upp till en livlig och initiativtagande flicka (läs: en riktig bråkstake) och efter ännu ett litet missöde under farfaderns politiska kampanj bestäms det att hon tillsammans med fastern ska tillbringa sommaren hos sin far, som jobbar i en liten gränsstad.

Under tågresan dit får hon se en flock med vildhästar, ledda av en majestätisk mustang och hon blir genast mycket fascinerad. Efter att ha anlänt till staden återser hon denna mustang inne i ett hägn, infångad av ett par skumma typer. Trots att hennes far förbjuder henne att ha något med hästar att göra försöker hon vinna den vilda hästens förtroende, något som visar sig ta tid. Men skam den som ger sig!

Till sist lyckas Lucky bli vän med Spirit, som hon kallar hästen, och fritar honom från hägnet. Det roas förstås inte skummisarna av, som istället fångar in större delen av Spirits flock, lastar på ett tåg och beger sig till kusten där de ska lastas på ett fartyg. De enda som kan rädda hästarna nu är Lucky och hennes nyfunna vänner.

“Spirit Untamed” är inte den första filmatiseringen om hästen Spirit. Redan 2002 kom den första filmen, “Spirit - Hästen från vildmarken” som blev en relativt stor succé. Det här är dock ingen uppföljare, utan snarare en nytolkning som mest är baserad på TV-serien “Spirit Riding Free”. Faktum är att “Spirit Untamed” närmast kan ses som en expanderad version av TV-seriens pilotavsnitt.

Det är en trevlig liten familjefilm, välgjord och underhållande. Som snart 49-årig man tillhör jag knappast den huvudsakliga målgruppen, men jag hade min hästtokiga dotter vid min sida som blev väldigt engagerad i filmen. Hon har dessutom sett TV-serien och kunde hjälpa mig förstå skillnader och likheter mellan dem.

Själv ger jag filmen en stabil trea i betyg, men jag vill då tillägga att dottern anser att den är värd en fyra. Det kan man tänka på om man funderar på att se den med barnen. 

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer