My Little Eye

  • Svensk titel: My Little Eye
  • Originaltitel: My Little Eye
  • Release (Bio): 2003-06-27
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-01-07

Recension - Blu-ray/DVD

Kanske är det så att bättre recensent på DVD-utgåvan av "My Little Eye" än jag finns inte. Min avsky inför allt vad dokusåpor heter gjorde att jag på ett barnsligt sätt njöt under stora delar av filmen. Speciellt när blodet börjar flyta...

Det här skulle jag vilja se:
En överviktig, plattfotad, finnig ung man och 20 vackra, slanka och storbystade damer. Damerna ska slåss om mannens gunst. Nej, det kommer aldrig att hända. Sorry. Okej, jag kan släppa lite på det då och säga att damerna ska under ett antal dagar lära känna mannen ifråga och förälska sig i honom. Det kommer nog inte heller att ske. Attans, jag kunde ju haft min chans där. Jag är ju skönare inuti än utanpå. Men det blir nog ingen dokusåpa á la Sköneterna och odjuret.


Men om du vill kan du faktiskt få se Big Brother-deltagare gå åt. En våt dröm för mig som på film blev verklighet. Och när du sedan har sett det kan du bläddra dig fram till en mysig liten sexscen och välja precis ur vilken kamera du vill se den ifrån. Det valet hade du inte när BB-Linda var i farten. Men saken är den att "My Little Eye" är en film som trots sina brister, kom helt rätt i tiden. Det är inte bara jag som är trött på dokusåpa utan vi är många som gärna springer och hyr eller köper filmen just för att under en och en halv timme få njuta av en dokusåpa som går åt helvete.

Det börjar faktiskt ganska så snyggt. Ett gäng ungdomar surfar runt på nätet, hittar internetsidan som söker deltagare till en ny tävling. Bo ensamma i ett hus och få chansen att komma därifrån med en miljon dollar. Ingen konst. Men så klart går det inte som man tänkt sig. Vägen dit innefattar några små skrämselögonblick och ganska snygga kameraeffekter. Mycket tid har lagts ner på att fundera ut alla möjliga konstiga ställen där man kan placera en kamera. Roligt och imponerande. Läskigt när det handlar om kameror med mörkerseende.

Själva storyn försöker framstå som komplicerad med spöken i garderoben som kommer fram och ställer till bekymmer. Problemet är att de presenteras på ett ganska slarvigt och hastigt sätt. Med lite smidigare manus och mer känsla för dramaturgi, hade det varit mycket bättre. Och visst är det så, jag skäms för att säga det, men mer känsla av film än verklighet, hade varit bättre. Konstigt men sant.

"My Little Eye" känns oerhört lågbudget vilket det förmodligen också är. Men också ganska välgjord på sitt enkla sätt. Ideén är helt rätt och det börjar bra. Men sen blir det fånigt vilket är synd. Det innebär att idéen är kläckt men samtidigt bortkastad. Det enda jag kan tänka mig är att du kommer tycka om "My Little Eye" om du faktiskt är ett stort fan av dokusåpor. Då kanske du åtminstone kan bli förbannad och sen återgå till ditt tråkiga liv framför verklighetens Big Brother och vara glad för att det finns människor som faktiskt tar det på allvar.

Jesper Isaksson

Andra recensioner

Kommentarer