Storm of the Century

  • Svensk titel: Storm of the Century
  • Originaltitel: Storm of the Century
  • Speltid (min): 249
  • Release (Blu-ray/DVD): 1999-10-09

Recension - Blu-ray/DVD

Årets storm är på väg och de 400 invånarna på Little Tall Island förbereder sig så gott det går. De är dock inte beredda på den mystiske främlingen som dyker upp från ingenstans. Han slår ihjäl en gammal dam och låter sig själv sedan arresteras. Han har ingen förklaring till varför han dödade den gamla damen men han har ett budskap till öns invånare: "Ge mig vad jag vill ha så försvinner jag".
Det visar sig sen att han känner till alla invånarnas mörkaste hemligheter och synder och det inträffar fler dödsfall. Samtidigt slår stormen till med all sin styrka och den lilla ön blir totalt avskärmad från omvärlden. Många frågor ställs men inga svar. Vem är den mystiske mannen och vad är det han vill ha?

Stephen King må ha skrivit mängder med bra böcker men det är sällan hans böcker blivit bra filmer. Det finns dock undantag och "Storm of the Century" är ett sådant. Rollistan är på papperet inget att hurra över men samtliga skådespelare kan faktiskt agera mycket bra. En mycket glad överraskning var Colm Feore's insats som den mystiska och onda mannen. Han mer eller mindre stal showen och jag är tveksam att någon annan skådespelare skulle ha passat bättre i rollen. Han hade förvisso inte så många repliker men det han säger är utmärkt och hans sätt att använda kroppsspråket är en prestation i sig.

Ett ganska stort minus är de långa dialogerna i filmen. Många gånger har dialogerna ingen större anknytning till filmens handling och man skulle ha gjort rätt i att kapa vissa scener. Man har dock lyckats med att få en bra framåtrörelse, men hade man skippat vissa långa dialoger hade detta blivit betydligt bättre.

Storm of the Century har ett mycket välarbetat manus och filmen ger en kalla kårar. Slutskedet på filmen är tyvärr väldigt segt. Man kan även lista ut hur det slutar fast ändå inte. När eftertexterna börjar rulla fram efter fyra timmar har man fått något att tänka på. En utmaning som jag än idag fortfarande klurar på. Vem var "han" egentligen?

"Born in lust, turn to dust. Born in sin, come on in"

Daniel Eek

Kommentarer