Serial Killer - After Alice

  • Svensk titel: Serial Killer - After Alice
  • Originaltitel: Eye of the Killer
  • Tagline: There's murder on his mind.

Recension - Blu-ray/DVD

I dagens Aftonbladet har NewStar satt ut en annons om ”The Serial Killer – After Alice” och skriver : Spännande thriller med Kiefer Sutherland i jakten på en seriemördare. Och de har faktiskt rätt. Trots den lobotomerade titeln är det här en film som överraskar. Den är bättre än man lagom cyniskt skulle kunna gissa. Trevligt.

Historien är delvis formaterad efter standardmall A117. Det finns en seriemördare. Som heter Jabberwocky. Det finns en snut som ligger rännstenen med spritflaskan. Men det finns också inslag av den populära 90-talsföreteelsen som spökar i ”Unbreakable” och i en serie som ”Millenium”. Att kunna ”se” vad som har hänt genom att röra människor och saker.

Den har också det som kännetecknar en god thriller och en trevlig kväll. Stämning, spänning och överraskningar. Vilket är lika med god underhållning. Och ett litet tveegat drag i det nystan av olika trådar som både kan uppfattas som 1. förvirrande och ett misslyckande i filmens uppbyggnad eller 2. att man får tänka själv utan alla svar på ett silverfat. Själv uppfattade jag en del trådar som misslyckande och en del som fascinerande.

Och om du nån gång behöver en risig jävel i en film leta då upp Kiefer Sutherlands mobilnummer. Få super så bra, bär så skabbiga kläder och odlar den perfekta skäggstubben som Kiefer. En bortglömd stjärna. Ungefär som den här smutsiga, spritluktande 90-minutaren kommer vara om några månader. Idag är den dock en stark 3:a som smakar smaskens. Det videobutiken serverar dig när du ber om en Dirty Harry med en twist av Profiler.

Henrik Edberg

Kommentarer