Supernova

  • Svensk titel: Supernova
  • Originaltitel: Supernova
  • Speltid (min): 87
  • Release (Bio): 2000-06-30
  • Tagline: All hell is about to break loose.

Recension - Blu-ray/DVD

Som regissör till denna science- fiction film står att läsa Thomas Lee. Gör man lite efterforskningar får man fram att det egentligen är en pseudonym för den gamle actionveteranen Walter Hill. Men varför göra så? Jo, det har alltid tidigare bara betytt en enda sak när namnet på regissören är en front för en mer känd filmare - filmen är crap, alltså skräp, på ren svenska. Eller så har regissören tagit avstånd från sitt verk och sätter dit ett fejkat namn. Nu visste ju jag att Hill hade sin storhetstid bakom sig, och denna meningslösa rymdrulle visar ju bara ytterligare att mannen bakom klassiker som The Warriors, 48 timmar och Inkräktarna är slut.

Handlingen i kort går ut på att ett räddningsskepp med medicinsk personal snappar upp en nödsignal från en annan tidsdimension. De gör ett "hopp" och när de når planeten från vilken signalen kommer, blir de strandsatta i en bana runt den blå giganten, som planeten kallas. Snart får de sällskap av en överlevande från den blå månen och han har med sig ett föremål som påverkar alla som kommer i kontakt med det. Och sedan - och det förstår man utan att ha för mycket i IQ- bryter helvetet lös och vi har ett litet tio-små- negerpojkar scenario framför oss. Låter det bekant? Alien, kanske? Visst är detta ytterligare en av många usla försök att göra en blue print på Alien-filmerna, och Supernova liknar även andra filmer som Event Horizon och kalkonen Mission to Mars.

Det mesta känns oerhört bekant och tröttsamt. Inte bara Walter Hill verkar ha gett upp på ett tidigt stadium, utan även de inblandade framför kameran agerar håglöst och som på rutin. Visserligen är effekterna ganska okey, men när det inte är spännande eller läskigt någonstans blir det inte kul. Kandiderar helt klart redan nu som årets sämsta film, tillsammans med genrekompisarna Mission to Mars och Battlefield earth.
Superkasst!

Göran Skoglund

Andra recensioner

Kommentarer