Tandläkaren

  • Svensk titel: Tandläkaren
  • Originaltitel: The Dentist
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-06-20

Recension - Blu-ray/DVD

Att se "Tandläkaren" är nog något av det värsta en person med tandläkarskräck kan göra. Det är obehagligt med bilder på en borr som trycker sig in genom emaljen med ett tjutande ljud. Själv lider jag inte av tandläkarskräck, även om jag tycker att det är åtminstone lite obehagligt med lagning av tänder.

Brian Yuzna har här sett till att ge oss en film om en psykiskt störd tandläkare. Dr. Feinstone har en egen klinik och tar emot många patienter dagligen. Han avskyr smuts och anar också att hans vackra fru är otrogen med poolkillen. Sakta men säkert bryter hans psyke ihop och det blir synd om dem som hamnar i Dr. Feinstones tandläkarstol…

Det första som slår mig är att Yuzna inte gjort det man anade - att människa efter människa först skulle få sina tänder sönderborrade och sedan bli dödade under behandlingen, helt utan någon större variation. Han har faktiskt låtit det bara bli en av flera delar i filmen, tack och lov. Tandscenerna är ganska otäcka, till exempel borrar han sönder en kvinnas kindtand och man känner hur det ilar till i ens egna tänder.

Filmen är enligt mig hyfsad med tanke på att jag egentligen inte är speciellt intresserad av filmer med galna tandläkare. Det blir emellanåt ganska trist (framför allt slutet) och jag kände mig aldrig särskilt engagerad i filmen, men det kunde samtidigt varit betydligt sämre.

Jörgen Hansson

Kommentarer