Last Night in Soho

  • Svensk titel: Last Night in Soho
  • Originaltitel: Last Night in Soho
  • Speltid (min): 117
  • Release (Bio): 2021-11-12
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-03-28
  • Tagline: When the past lets you in, the truth will come out.
  • IMDb: Last Night in Soho

Recension - Blu-ray/DVD

Unga Eloise brinner för modedesign och älskar framförallt modet - och musiken - från 60-talet. Direkt från landet i Cornwall hamnar hon mitt i London för att äntligen få plugga design på universitetet. Det kan dock vara aningen överväldigande att gå från landsbygd till pulserande storstad, och Eloise har till en början lite svårt att acklimatisera sig. Då livet på studenthemmet blir för intensivt för henne hittar hon ett rum att hyra hos en äldre dam i Soho. Här trivs hon som fisken, men efter ett tag börjar hon drömma om en annan, jämnårig kvinna. Denna kvinna, Sandie kallad, försöker göra sig en karriär som sångerska i 60-talets London. Inspirerad av de kläder som Sandie bär i hennes drömmar börjar Eloise designa nya skapelser i skolan. Men är det verkligen bara drömmar, eller är det något mer?

Wow! Redan från den allra första scenen, där Thomasin McKenzie (Eloise) dansar in i bild till Peter and Gordons “A World Without Love” blev jag totalt förälskad i denna film. Det är så snyggt, så vansinnigt snyggt, och jag vågar inte ens tänka på hur mycket Edgar Wright fick spendera bara på att licensiera låtar till filmen. Det är 60-talshits från början till slut, och det är underbart.

Thomasin McKenzie är underbar i huvudrollen, och likaså är Anya Taylor-Joy strålande som Sandie. De båda bär det mesta av filmen på sina axlar, men får också hjälp av Matt Smith och de gamla brittiska 60-talsikonerna Terence Stamp och Diana Rigg.

“Last Night in Soho” är bland det häftigaste jag sett på länge, och det är så, så nära till ett perfekt betyg. Men en riktigt stark fyra är inget att skämmas för, och vem vet? Kanske kommer jag höja betyget efter några omtittar, för sådana kommer det definitivt att bli.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer