Scream

  • Svensk titel: Scream
  • Originaltitel: Scream
  • Speltid (min): 114
  • Release (Bio): 2022-01-14
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-04-19
  • Tagline: It's always someone you know.
  • IMDb: Scream

Recension - Blu-ray/DVD

Efter en stunds lugn och ro vänds allt återigen på ända i Woodsboro. Ännu en gång drabbas staden av bestialiska mord utförda av en galning i spökmask. Den lokala polismyndigheten kämpar med att försöka hitta mördaren men utan någon större framgång. Offren blir fler och fler och det ser inte ut att finnas något ljus i slutet av tunneln. Men det finns några som tänker göra allt de kan för att få stopp på eländet, några som varit med om detta förut: Sidney Prescott, Gale Weathers och Dewey Riley…

Det har alltså gått 26 år sedan jag såg de tre personerna vara med och stoppa Ghostface för första gången. 26 år! Är det en sak jag är säker på, så är det att jag inte trodde då att jag skulle se en fjärde uppföljare till Wes Cravens “Scream” så många år senare, speciellt inte med flera av originalskådespelarna kvar i sina roller. Men här är vi nu, år 2022, och Neve Campbell sparkar fortfarande stjärt. Härligt!    

Jag får erkänna att jag inte hade jättehöga förväntningar på filmen när det först utannonserades att den var på gång, jag kände att de tömt det skrinet, gjort vad de kunnat och istället borde ha pensionerat franchisen en gång för alla. Så det kändes extra kul när det sedan visade sig att det inte bara var en OK uppföljare, utan faktiskt en riktigt bra sådan!

“Scream” (ingen femma i titeln) bjuder på precis lagom mängd uppdatering för att kunna funka i nutid. Jag menar, vem har ens fast telefoni längre? Metahumorn tar fortfarande stor plats, men även den är uppdaterad för dagens ungdom utan att för den sakens skull utesluta oss gamlingar som var med när det begav sig.

När Johan recenserade filmen efter sitt biobesök sa han att han hade önskat ett par överraskningar till för att kunna ge filmen en fyra. För min del så är fyran given. Jag fick precis det jag hoppades på, och mer.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Andra recensioner

Kommentarer