Silent night, deadly night

  • Svensk titel: Silent night, deadly night
  • Originaltitel: Silent night, deadly night

Recension - Blu-ray/DVD

Ho ho ho! Det är inte bara nyårsafton, alla hjärtans dag, fredagen den 13:e och alla helgons natt som är mördarnas högtider. Vi går inte ens säkra på själva julafton. Ni förstår, när Billy var liten lärde han sig av sin morfar att tomten straffar alla som varit stygga. När sedan hans föräldrar blev mördade framför Billys ögon av en tomteklädd tjuv präntades budskapet in ännu hårdare - tomten är OND. Billy fick bo på ett barnhem där den elaka abbedissan hela tiden straffade honom för småsaker.

Billys psyke mådde inte så bra, och gör det inte idag heller. Nu är han myndig och ska ut i vanliga livet. Han får jobb på ett leksakslager, ett jobb han fixar bra. Men vad händer dagen då han på jobbet måste klä ut sig som tomte? Just det, allt slår slint i stackarens huvud som nu känner ett tvång att straffa alla som varit elaka. "Naughty! Punish!"

Om julafton, tomten och elaka nunnor är lämpliga att göra skräckfilm av spelar inte så stor roll. Hela skräckgenren är väl ofta olämplig. "Silent night, deadly night" är den första i en (hittills) fem filmer lång serie, vilket är ganska svårt att förstå då denna första del är ganska lam. Men, det är väl jultemat som fått filmen att yngla av sig.

Filmen har faktiskt en hyfsad story att starta med. Den unge Billy skräms först av tomtehistorierna, skakas av morden och kämpar sedan mot rädsla och hemska minnen. Men när slasheringredienserna gör entré läggs storyn helt och hållet åt sidan och Billy springer runt i sin ulliga tomtedräkt och har ihjäl slumpmässigt utvalda offer som han tydligen vet har uppfört sig illa. Det blir ganska tråkigt, vem bryr sig om ifall rollfigurer man känt i två minuter överlever eller dör? Det är typiskt amerikansk lågbudgetklass på allt som följer fast med noll poäng i stämningsskapande.

Det finns heller ingen rollfigur att sympatisera med. Personerna som dyker upp fler än en gång i rutan är antingen puckade poliser, fega eller elaka nunnor, eller nördiga lagerarbetare. Sedan har vi ju Billy som i början är filmens hjälte men som i slutet har lika mycket personlighet kvar som Jason Vorhees.

Underhållande är dock flera rent ut sagt idiotiska detaljer, som att polisen skjuter skarpt för att döda så fort de tycker sig se någon som kan vara farlig, och att leksaksaffärer säljer pilar som man kan skjuta rakt igenom en människokropp, så det finns allt lite underhållning här och var.

Slutet lämnar det öppet för en uppföljare som vi som sagt redan vet om. Det kan också nämnas att Linnea Quigley gör ett kort och naket inhopp som pilsk barnvakt. Jag tror ni redan nu förstår hur det lär gå för henne.

Jörgen Hansson

Kommentarer