Mauritanian, The

  • Svensk titel: Mauritanian, The
  • Originaltitel: The Mauritanian
  • Speltid (min): 129
  • Release (Bio): 2021-05-28
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-05-30
  • IMDb: Mauritanian, The

Recension - Blu-ray/DVD

Efter terrorattackerna i New York den 11 september 2001 försökte den amerikanska regeringen göra allt för att få tag på de skyldiga, kosta vad det kosta ville. Som ett steg i USAs “krig mot terror” öppnades 2002 fånglägret Guantánamo Bay vid just Guantánamo i Kuba. Sedan dess har knappt 800 fångar förts dit (enligt officiella siffror) för tuffa förhör. 

Det sistnämnda kan vi kalla en massiv underdrift, vittnesmålen om tortyr har varit många och fruktansvärda. Allt detta har gjorts med den amerikanska regeringens goda minne.

Hur som helst.

En av många fångar på Guantánamo var Mohamedou Ouid Slahi, som påstods ha varit den som låg bakom rekryteringen av de terrorister som kapade planen den 11 september. Det fanns inga bevis, och det “erkännande” som han skrivit på efter massiv tortyr dömdes bort. I 14 år satt han fängslad utan att bli åtalad för något. Under denna period fick han support av de amerikanska advokaterna Nancy Hollander och Teri Duncan som försvarade hans mänskliga rättighet till en rättvis rättegång. Denna rättegång skulle ha skett 2003 men blev dock aldrig av då militärens åklagare, överstelöjtnant Stuart Couch vägrade åtala Slahi då han ansåg att sättet hans så kallade erkännande tvingats fram - detta erkännande var allt USA hade att gå på - genom tortyr, vilket ogiltigförklarar det som bevismaterial. Couch fick ta mycket skit på hemmaplan och kallades för förrädare.

Det dröjde fram till 2010 tills Slahi skulle släppas fri, men justitiedepartementet överklagade och han fick sitta kvar i ytterligare sex år. Den 17 oktober 2016 kunde Slahi till slut återvända till Mauritanien som en fri man. Fri och fri förresten, han har fortfarande inte fått tillbaka sitt pass och kan därför inte lämna Mauritanien.

Under sin tid på Guantánamo skrev Slahi flera böcker. 2005 skrev han sina memoarer, som först 2010 blev släppt av USAs regering efter en hel del censur. Boken publicerades 2015 och blev en internationell bestseller.

Det är detta som filmen “The Mauritanian” bygger på. I huvudrollen som Slahi ser vi franske skådespelaren Tahar Rahim och han är fantastisk. Han får gott sällskap av Jodie Foster, Shailene Woodley och Benedict Cumberbatch, som spelar Nancy Hollander, Teri Duncan respektive Stuart Couch. De får alla tre visa upp vad de går för, och särskilt Foster och Cumberbatch bevisar ännu en gång att de tillhör det absoluta toppskiktet.

Det är en gripande och jobbig film att ta sig igenom, speciellt när man vet att det är en sann historia och att de hemskheter Slahi utsattes för var vardagsmat för så många fångar. Samtidigt är det nyttigt att få en påminnelse om att detta jävelskap existerar.

Ett litet plus att man under sluttexterna får veta mer om vad som hände efter Slahis frigivande, och att vi får se bilder på de riktiga människorna bakom historien.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer