Time and tide

  • Svensk titel: Time and tide
  • Originaltitel: Seunlau ngaklau
  • Speltid (min): 108
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-07-17

Recension - Blu-ray/DVD

Tror jag har tjafsat om det här innan. Annars lär jag nog göra det framöver. Det blir rätt oundvikligt.

För varje HongKong film man ser så borde det vara uppenbart för vem som helst vilken vitamin och järnbrist amerikansk actionfilm lider av. Arnie & Sly är slitna, nära pension (?). De senaste blockbusterna är inte mycket att minnas. "MI:2" var mest en sörja, med en helkorkad slutscen. Det enda anmärkningsvärda med "Tomb Raider" var Angelina & bungee-scenen. Min knäsvaga trea till "Mumien Återvänder" faller ihop till en tvåa varje gång jag tänker på den.

Det flyter säkert upp en hel del skit i HongKong och vidare därifrån ut på det ständigt expanderande marknaden. "Time & Time" är en gul, kul gummianka - signerad Tsui Hark - mitt i den floden. Hark, kanske mest känd på senare år med "Black Mask", fortsätter på många sätt på spåret därifrån.

Han berättar vildsint, påminner en aning om Guy Richie med alla sina grepp, om den unge Tyler som efter en på tok för blöt natt hamnar i säng med en okänd kvinna. Spolar sen, av en händelse, framåt ungefär 9 månader. Tyler jobbar nu för farbroderns halvskumma livvaktsfirma, damen har fått en rejäl kulmage. Hark tvinnar vidare härifrån, kastar in drösavis med människor, fäster dem i trådar runt Tyler vars liv snurrar allt fortare.

Å ena sidan är det här spektakulär & intelligent action. Krispig, lätt och vitaminrik - den kompletta motsatsen till de sega halvkilos biffar som Hollywood försöker få oss att svälja. Jag menar, när kröp Nicholas Cage ihop i ett kylskåp för att överleva en gasfylld lägenhet och den oundvikliga gnistan senast?

Å andra sidan har Hark trasslat ihop trådarna. Handlingen är ibland dimmig, vilket delvis beror på hans berättarstil, delvis på att de goda killarna är någorlunda utmejslade men de elakare är bara är för många och ansiktslösa. Ett gäng StormTroopers.

"Time & Tide" är en bra bit från perfekt men ett exempel på att det finns så mycket mer kreativitet & vitalitet därute om man orkar leta lite. Jag tittar till höger, du sträcker dig till vänster om actionhyllans hundratals tomma "Tomb Raider" fodral. Jag säger till när nästa gång jag hittar något. Jag tror du gör samma sak. Det brukar vara svårt att hålla käft när man hittar nåt riktigt kul. Eller hur?

Henrik Edberg

Kommentarer