Obi-Wan Kenobi

  • Svensk titel: Obi-Wan Kenobi
  • Originaltitel: Obi-Wan Kenobi
  • Speltid (min): 273
  • Release (Streaming): 2022-05-27
  • Streamingplattform: Disney +
  • IMDb: Obi-Wan Kenobi

Recension - Streaming

Den delvis ojämna miniserien "Obi-Wan Kenobi" på Disney+ måste så klart recenseras även här på Tellusfilm. Johan tar sig an uppgiften med glädje och utgår från sina tankar på Twitter (@filmglimtar). Varning för alla möjliga spoilers! 

Mina första intryck i början av serien:

Ewan McGregor är suverän, mänsklig och trovärdig i sin paradroll. Att han ska möta skoningslöse Darth Vader igen är en (mar)dröm. Extra plus i kanten till intressanta kvinnliga roller som höjer nivån - unga, kavata Leia Organa och listiga inkvisitorn Reva. 

Några avsnitt senare svajade det:

Kluven till "Obi-Wan Kenobi". Bra med flashbacks och läckra ljussabelsfajter, men rätt väntad "vändning" i femte avsnittet med tanke på var vi befinner oss i tidslinjen. De nailar brutale Darth Vader, men helheten är inte mindblowing (som "The Mandalorian"). Hade den gjort sig bättre om alla avsnitt släppts på en gång?

Sedan ordnar det till sig i slutet då önske- och checklistan bockas av i rasande takt:

* Hölster till unga Leia - check!
* Leksak till unge Luke - check!
* Cameo av Kejsarens hologram - check!
* Cameo av Qui-Gons forceghost - check!
* Brutal avslutande fajt mot Vader - check!

Det bästa med slutfajten måste vara förklaringen till att Ben kallar forne lärljungen Vader för "Darth" i originaltrilogin och INTE Anakin. Smart efterkonstruktion! 

Dessa få avsnitt i en fjärran galaxen pendlar mellan en trött trea och en pigg fyra i betyg, men helheten landar trots allt på en trea på grund av spretigheten. Jag anser att miniserien med en mer kompakt kidnappningshistoria hade gjort sig allra bäst i en maffig långfilm direkt till streaming. Visst är säsongen väl sevärd för oss fans och den har onekligen sina poänger. Men vi måste ställa krav också.

Johan Karlsson

Kommentarer