Licorice Pizza

  • Svensk titel: Licorice Pizza
  • Originaltitel: Licorice Pizza
  • Speltid (min): 133
  • Release (Bio): 2022-03-18
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-07-04
  • IMDb: Licorice Pizza

Recension - Blu-ray/DVD

Året är 1973. Gary Valentine är en 15-årig kille som varvar studierna med lite skådespelarjobb. Under en skolfotografering träffar han den äldre tjejen Alana Kane och blir vansinnigt förälskad. Alana imponeras inte lika lätt av småkillar som Gary, men blir ändå nyfiken på denna udda typ. Det är starten på en lång historia om att växa upp och möta livet.

Paul Thomas Andersons “Licorice Pizza” har hyllats runt om i världen och det är lätt att se varför. Det är en varm, härlig känsla över hela filmen, som en trygg snuttefilt. Historierna som Anderson berättar är historier han själv hört som ung om olika personligheter i Hollywood. Mycket är baserat på verkliga händelser och personer, även om konstnärlig frihet har tagit stor plats.

Det absolut bästa med filmen är ändå de två huvudkaraktärerna. Gary Valentine spelas av Cooper Hoffman som här gör sin debutroll. Han är fantastisk, och det är uppenbart att han ärvt både talang och utseende efter sin alltför tidigt bortgångne far, Philip Seymour Hoffman. Cooper kommer bli stor, den saken är klar! Alana spelas av Alana Haim som även hon gör sin långfilmsdebut. “A rising star” är väl det de säger over there om jag inte misstar mig helt. Alana är i vanliga fall en del av bandet Haim, tillsammans med sina systrar Este och Danielle (som också spelar hennes systrar Este och Danielle i filmen). Paul Thomas Anderson har känt Alana en längre tid då han tidigare regisserat flera av Haims musikvideos. Systrarnas mamma, Donna Haim (som också spelar deras mamma i filmen) var dessutom Andersons konstlärare när han gick i skolan.

Varken Hoffman eller Haim kan kallas “klassiskt Hollywoodvackra” utan ser helt enkelt ut som vanliga människor. Det, givetvis tillsammans med deras härliga kemi och närvaro, är det som lyfter filmen utöver det vanliga och cementerar en plats på min favorithylla.

Den här kommer att snurra många gånger här hemma, det kan jag lova er.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer