Thor: Love and Thunder

  • Svensk titel: Thor: Love and Thunder
  • Originaltitel: Thor: Love and Thunder
  • Speltid (min): 119
  • Release (Bio): 2022-07-06
  • Tagline: The one is not the only.
  • IMDb: Thor: Love and Thunder

Recension - Bio

Åskguden Thor blir den förste MCU-hjälten som får sin fjärde solofilm i och med "Thor: Love and Thunder". Den originelle filmskaparen Taika Waititi får välförtjänt förnyat förtroende efter succén med "Thor: Ragnarök". Johans positiva recension utgår denna gång från de färgstarka rollfigurerna i berättelsen. Varning för spoilers, så klart.

Thor Odinson (Chris Hemsworth)

Hemsworth äger sedan länge rollen och är grymt bra när han håller pampiga tal och får en fnurra på tråden med sin nuvarande hammare. Även utan stöd från farsan Oden och förrädiske brorsan Loke. Roligaste skämtet i filmen (bräkande getter får ursäkta) är åskgudens tandläkarpik. Och visste ni att skådespelarens barn har biroller i filmen?

Jane Foster/Mighty Thor (Natalie Portman)

Vetenskapskvinnan som vände sig till den nordiska mytologin för att bota sin cancer.

Portmans comeback ger tyngd till storyn. Älskar rullskridskotillbakablickarna till Jane och Thors tidigare kärleksrelation. Klockrent.

Gorr the God Butcher (Christian Bale)

Vilken creepy skurk! Skådespeleri på en hög nivå. Bale stjäl showen om någon med en mångbottnad gudaslaktare som bidrar med skuggor till den färgsprakande cirkusen som är "Love and Thunder". 

King Valkyrie (Tessa Thompson)

Valkyrie är numera frontfiguren för nya fiskeby-Asgård på jorden och har nog tröttnat på tråkiga politiska möten och hysterisk turism. Hon utgör en stabil kugge som allierad krigarkvinna med pondus.

Korg (Taika Waititi)

Regissören själv agerar comic relief som rösten till det snälla stenmonstret från förra filmen. Jag gillar hur han på ett charmigt sätt inleder och avslutar filmen som inofficiell berättare. Knyter liksom ihop säcken.

Guardians of the Galaxy (Chris Pratt med flera)

Sköna, intergalaktiska biroller som agerar mellanlandning för åskguden innan det riktiga äventyret börjar. Insiktsfulla Star-Lord bidrar med vad Thor behöver söka reda på för att finna sig själv. Man ser redan nu fram emot Guardians julspecial på Disney+ i december.

Zeus (Russell Crowe)

Var kommer alla MCU-gudar från helt plötsligt? Först de egyptiska i "Moon Knight" och nu alla dessa som Zeus bossar över. Skit i logiken. Crowe gör en smått fantastisk gudfadergud med passande dialekt och Oden-auktoritet. 

Lady Sif (Jaimie Alexander)

Såg vi henne senast i något avsnitt av "Agents of S.H.I.E.L.D."? Minns knappt. På tiden att Thors barndomskompis fick komma tillbaka (om än i liten skala - sårad i strid). Bra nog med ett livstecken. 

Waititi är en skicklig storyteller som rör sig med lätthet mellan helknäppa scener, finfina scener och röjiga actionsekvenser. Han är inkluderande, fantasifull och vågar dessutom ta risker och utveckla sin huvudkaraktär (den här gången mot pannkakspapparollen). Jag älskar den här rullen för vad den är - kärlek och blixtar.

Johan Karlsson

Kommentarer