Top Gun: Maverick

  • Svensk titel: Top Gun: Maverick
  • Originaltitel: Top Gun: Maverick
  • Speltid (min): 130
  • Release (Bio): 2022-05-27
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-10-31
  • IMDb: Top Gun: Maverick

Recension - Blu-ray/DVD

Kapten Pete “Maverick” Mitchell är fortfarande aktiv pilot i amerikanska flottan, för tillfället stationerad som testpilot på ett experimentellt stealthplan. En amiral vill helst ställa in hela projektet då han och många andra anser att militärt flyg som kräver piloter är på väg ut, och drönare är på väg in. Maverick håller inte med, och efter att ha trotsat direkt order ännu en gång kickas han från projektet. Beredd att åka ut från flottan med arslet före blir han förvånad då han blir omplacerad till Top Gun, krigsskolan, som instruktör. Det visar sig att Tom “Iceman” Kazansky, numera amiral, har dragit i lite trådar för att få dit Maverick för att träna en grupp elitpiloter inför ett stundande uppdrag bakom fiendelinjer. Ett uppdrag som kanske inte alla kommer att återvända ifrån.

Maverick tar sig motvilligt an uppdraget, särskilt när han får veta att en av piloterna är Bradley “Rooster” Bradshaw, sonen till Mavericks gamle partner “Goose” som dog under ett träningsuppdrag drygt 30 år tidigare. Maverick har inte förlåtit sig själv för vad som hände, och det har inte Rooster heller.

Men det finns ingen tid att lägga på vare sig gamla eller nya konflikter, uppdraget måste slutföras inom en snart framtid och det finns ingen tid att förlora. 

“Top Gun: Maverick” skulle haft premiär sommaren 2019, men blev försenad åtskilliga gånger. Först på grund av de komplexa flygscenerna, men framförallt var det Covid-19 och pandemin som satte käppar i hjulet. Många bolag försökte under denna tid köpa streamingrättigheterna för en digital premiär, men Tom Cruise har ju både ett och annat att säga till om och vägrade. Han insisterade på att filmen skulle få en biopremiär. Så i maj 2022 fick filmen äntligen en storslagen premiär, och vilken succé det blev. 8.4/10 på IMDb, 96% fresh på Rotten Tomatoes (och 99% Audience Score) talar tydliga siffror, både publiken och kritikerna älskade filmen.

Nu är det halloween 2022, det har alltså gått lite drygt fem månader sedan biopremiären, och filmen släpps på fysiska format. Äntligen kunde undertecknad också ta del av filmen, på bluray, och se om de nu massiva förväntningarna skulle mötas.

Som de gjorde. Satan i gatan vilken film!

Jag har precis spenderat dryga två timmar med att skratta, gråta och sitta krampartat på soffkanten under de spektakulära actionsekvenserna. Och så snyggt det är! Filmen går vackert över till IMAX-format under flygscenerna, så sömlöst att jag först inte lade märke till det.

Tom Cruise är föga förvånade utmärkt i rollen som Maverick, och det var kul att äntligen få se den så omtalade amiralsdottern Penny Benjamin, här porträtterad av Jennifer Connelly. Miles Teller spelar Rooster, och han är otäckt lik sin filmpappa Anthony Edwards. Men bäst, och samtidigt jobbigast, var att återse Val Kilmer som Iceman. Kilmer har kämpat mot allvarliga hälsoproblem de senaste åren och har inte längre kvar sin röst. Men vad han har kvar är glimten i ögat, och det fick vi se bevis på i scenerna mellan honom och Cruise (ja, det var en av flera gånger under filmens gång som det blev fuktigt i ögat).

“Top Gun: Maverick” visar att man faktiskt är fullt möjligt att göra riktiga biospektakel än idag, utan att proppa dem fulla med superhjältar och (uppenbar) cgi.

Hatten av. Och för er därute som gillar en härlig filmupplevelse så är det bara en sak som gäller - köp den. Beroende på hur din anläggning ser ut så se till att införskaffa "Top Gun: Maverick" på DVD, bluray eller 4K UHD snarast möjligt. Jag har svårt att se att ni kommer att ångra er.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer