Space Cowboys

  • Speltid (min): 126
  • Release (Bio): 2000-09-22
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-05-29

Recension - Blu-ray/DVD

Hårda gamlingar i rymden? Kan det vara något det? Nej, faktiskt inte. Fick man inte nog av Armageddon häromåret så kanske det kan vara värt att kolla in men Clintan har sannerligen tappat stinget. Det är så att man får en känsla av att han vill ha en hit igen och om man blandar "De Skoningslösa" med nyss nämda "Armageddon" så kanske självkänslan kan få en push på ålderns höst eftersom viagran inte tycks fungera.

Space Cowboys är egentligen inte mer än en enkel konceptfilm. Fyra gamla testpiloter är arga för att de aldrig fick besöka rymden som pojkspolingar och utövar därför utpressning mot Nasa när en av gubbarna behövs för ett uppdrag. Det är nämligen så att en satellit designad av Clintans karaktär har pajat och kommer krasha med jorden om ingen fixar det. Naturligtvis slutar det med att alla de gamla gubbarna måste greja biffen och får sin dröm uppfylld.

Ja, det är knappast överraskningarnas afton i biomörkret. Och när det väl kommer en liten motgång så avsutas denna lilla intrig några minuter senare så att man kan fortsätta dra de ca. etthundra gubbskämt som förekommer. Fast visst är flera av skämten roliga och Sutherland visar att än sitter de gamla takterna från Kellys Hjältar kvar. Men det blir overkill till slut när det egentligen inte görs annat än skämtas i en och en halv timme! När det så äntligen blir dags att åka upp i rymden så stöter man, likt Armageddon, på en rad problem som löses likadant som i just Armageddon. Som sagt, knappast överraskningarnas afton.

Det största misstaget man kan göra när man gör en grabbfilm är att blanda in en kvinnlig huvudkaraktär som raserar allt vad testosteron heter och det är precis vad Marcia Gay Hardens karaktär gör i Space Cowboys. Naturligtvis är det inte hennes fel utan toffel-männen som skrivit manuset och Clintan som verkar vara ovillig att klippa i sin film. Vilken gammal Hollywood-regissör (läs John Huston, Howard Hawks etc.) som helst skulle kunna berätta samma histora med bättre tempo och mycket intressantare.

Det är dags att skärpa sig Clintan och börja regissera på allvar igen. Bird och De Skoningslösa kan väl inte bara ha varit lyckokast? Det finns ingen anledning att kopiera de nya reklamfilmsregissörerna för att folk ska se filmen. Men det ska sägas att detta är bättre än andra spektakel som Perfekta Stormen och Hollow Man.

Andreas Olofsson

Kommentarer