Tillsammans 99

  • Svensk titel: Tillsammans 99
  • Originaltitel: Tillsammans 99
  • Speltid (min): 115
  • Release (Bio): 2023-10-13
  • Release (Blu-ray/DVD): 2024-01-22
  • IMDb: Tillsammans 99

Recension - Blu-ray/DVD

Året är 1999 och det har alltså gått 24 år sedan händelserna i Lukas Moodyssons “Tillsammans”. Kollektivet har splittrats och de flesta har lagt det livet bakom sig och gått vidare med karriärer och familjer. Alla utom Göran och Classe, som fortfarande harvar vidare i vad de kallar “världens minsta kollektiv” i en mexitegelvilla i förorten.

Till Görans födelsedag har Classe planerat en stor överraskning, och Göran tappar nästan hakan när en hel bunt med bekanta ansikten (och ett par icke bekanta) dyker upp för att fira honom. Nu väntar en lång dag - och natt - av fest, diskussioner, konflikter och hela konkarongen.

I “Tillsammans 99” samlas en stor del av Sveriges skådespelarelit och visar var skåpet ska stå. Det är imponerande att se hur de spelar mot varandra, och jag kan inte låta bli att undra över hur mycket av dialogen som verkligen var nedskriven i manuset och hur mycket Moodysson lät aktörerna improvisera på plats. Imponerande skådespeleri som bara i enstaka fall går ner till en trea i betyg.

Synd bara att filmen som sådan är så förbaskat tråkig. Alltså, jag ber om ursäkt, men trots skådespelarna är detta ett sömnpiller av sällan skådat slag. Knappa två timmar kändes som det dubbla, och jag undrade stundtals om Moodysson driver med publiken, och att denna film bara var en ursäkt för att få hänga med dessa skådespelare ett tag, och dessutom få betalt för det. Sedan kom jag på att jag inte gillade den första “Tillsammans” heller. Faktum är att jag nog inte gillat något Moodysson har gjort. Visst, jag har inte sett allt, men det jag sett har inte heller skapat något sug efter mer.

Jag kan med gott samvete inte ge den här filmen något annat än en etta i betyg. Märk väl, skådespelarna är på topp, men det hjälper inte för mig. Samtidigt förstår jag att många andra kommer att uppskatta filmen betydligt mer än vad jag gjorde, och till dem kan jag bara säga grattis.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer