True Detective: Night Country

  • Svensk titel: True Detective: Night Country
  • Originaltitel: True Detective: Night Country
  • Speltid (min): 379
  • Release (Streaming): 2024-01-15
  • Streamingplattform: HBO Max
  • IMDb: True Detective: Night Country

Recension - Streaming

Av någon outgrundlig anledning har jag ännu inte sett de tre första fristående säsongerna av ”True Detective” på HBO Max. Denna fjärde säsong blir därmed min första bekantskap med antologiserien. Konceptet är att varje säsong har ett nytt fall i en ny miljö med nya kända skådespelare i huvudrollerna som kriminalare.

Aktuella ”True Detective: Night Country”, som alltså är fjärde inkarnationen, har en ny kreativ röst i form av talangfulla Issa López som både skrivit och regisserat säsongen. Storyn kretsar kring en kritiserad gruva i bygden och ett försvunnet forskarteam som dör under minst sagt mystiska omständigheter i snön. Mer vill jag inte avslöja för att optimera er upplevelse av miniserien.

Härligt med veteranen Jodie Foster (”När lammen tystnar”) som hårdbarkade leading ladyn Liz Danvers i polishuset i påhittade orten Ennis, Alaska. Flera mångbottnade karaktärer engagerar oss. Inte minst Danvers nitiske partner Evangeline Navarro, spelad med bravur av Kali Reis. Hon har ett gammalt oavslutat fall som hon bara inte kan släppa, och en syster som brottas med psykisk ohälsa.

Makabra dödsfall i snön och en dörr öppen till det övernaturliga håller uppe mitt och frugans intresse. Det är stämningsfullt och oborstat. Föredömligt få avsnitt i säsongen (6 st). Magisk signaturmelodi som gifter sig bra med intrigen och den frostiga mystiken.

En sensationellt bra säsong! Jag längtade efter varje nytt avsnitt som var spännande, spirituellt och alltmer plågsamt att titta på. Lösningen på mordgåtorna var också briljanta och uppfriskande oförutsägbara. ”Night Country” är solklart bäst just nu på streaming om ni frågar mig. Missa inte.

Johan Karlsson

Kommentarer