Hajar i Paris

  • Svensk titel: Hajar i Paris
  • Originaltitel: Sous la Seine
  • Speltid (min): 104
  • Release (Streaming): 2024-06-05
  • Streamingplattform: Netflix
  • IMDb: Hajar i Paris

Recension - Streaming

Marinbiologen Sophia, hennes make och deras team är ute till havs och forskar på hur nedskräpningen påverkar haven och dess invånare. Bland annat har de taggat en Makohaj som de kallar Lilith vars utveckling de följer. 

Vid ett dyk iakttar de hur en flock Makohajar jagar tillsammans, något som inte tillhör vanligheterna. Plötsligt dyker även Lilith upp, dock mycket större än vad hon borde vara. Förvånade över hennes växtspurt bestämmer de sig för att ta ett blodprov, men efter att inledningsvis varit väldigt lugn attackerar hon och dödar alla utom Sophia, som klarar sig med nöd och näppe.

Tre år senare arbetar Sophia på ett akvarium i Paris. Den unga aktivisten Mika berättar för henne att de spårat Lilith via hennes tag och att hon just nu befinner sig i Seine. Sophia är givetvis skeptisk till en början men kan bekräfta att det är rätt tag och att Lilith mycket riktigt rör sig inne i, eller snarare under, Paris.

Det dröjer inte länge innan det första offret hittas och Sophia börjar arbeta med flodpolisen Adil för att hitta en lösning på problemet. De kontaktar borgmästaren, som i sin tur absolut inte vill skapa något rabalder då det är en stor triathlontävling som ska äga rum inom kort, där tusentals deltagare ska göra sin simningsetapp just i Seine.

Så nu står det mellan aktivisterna som vill rädda Lilith, polisen som vill döda hajen, och stadsledningen som är OK med det sistnämnda så länge det sköts diskret.

Men Lilith har inte “diskret” på sin agenda…

Sommar = hajfilm, så är det bara. Jag försöker att se om Spielbergs mästerverk varje sommar, men ser mer än gärna allt annat hajrelaterat som kommer min väg, oavsett om det är seriösa filmer eller korkade Asylumalster. “Hajar i Paris” är en blandning av båda, den har definitivt en seriös känsla, men backar inte en sekund för att sno från/hylla klassiska hajfilmer heller. Viss tveksam CGI, men överlag ser det bra ut och jag hade kul från början till slut.

Slutet ja. Det såg jag inte komma! Mer än så säger jag inte, se den själva istället. Hjärnan behöver ni inte ha med er, men gärna popcorn.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer