Speed

  • Svensk titel: Speed
  • Originaltitel: Speed
  • Speltid (min): 111
  • Release (Bio): 1994-07-22
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-06-27
  • IMDb: Speed

Recension - Blu-ray/DVD

1994 kom en av alla tiders mest fartfyllda actionfilmer att få folk att flockas på biograferna. Den allmänna åsikten hos kritikerkåren var att filmen är dum, skådespelarna dåliga och handlingen överdriven. Och visst är det så!

Men det finns ett stort underhållningsvärde i Speed. Om man frånser den lätt enfaldiga handlingen, Keanu Reeves stenansikte, Sandra Bullocks skriande och de fysiska omöjligheterna, har man framför sig en rätt fartfylld och spännande film. Jan de Bont heter regissören och är till vardags en filmfotograf. Men som många i branschen vill även han testa på att regissera själv. Tydligen blev han trött på att ha stått som fotograf för senare tiders storfavoriter som ”Die Hard”, ”Hunt for the Red October”, ”Lethal Weapon” och andra penningafilmer.
Speed blev hans regidebut och den är minsann ingen dålig debut alls. Sällan har man skådat ett sådant fartfyllt tempo och storslagna effekter som i Speed. Efter Speed kom den smått sensationella effektfilmen ”Twister” och så började det gå åt helvete. ”Speed 2” följdes av ”The Haunting” och alla spår som en lovande regissör gjort i Speed var bortblåsta. Synd!

Behållningen i Speed, förutom att den är bitvis nyskapande, är ljudet och bilden. Mycket bra. Amerikanskt maffiga explosioner varvas med krockar, busshopp!!! och Dennis Hoppers alltid träffsäkra tolkning av sofistikerad galning.

Musiken är av standardformat, varken mer eller mindre och passar in i handlingen väl.

Och så har vi missarna. Missarna är många och du kan i glada vänners sällskap räkna dem. Du bör dock som medelmåttlig filmgranskare komma fram till ett trettiotal för att få godkänt. Några enkla: Kolla bussens skuggor och riktningar. Se på Sandra Bullocks ring. Titta på en märklig skugga på ett ställe där det inte ska finnas ett objekt (gapet i bron) O.s.v.

Speed är en film där det händer saker hela tiden. Den kommer ur Hollywoods action-schablon och hamnar bland de mest sevärda varianterna. Men som sagt, lämna hjärnan på toaletten, se till att ha pilsner, chips och goda vänner i närheten, kommentera, skratta och glöm, ja då har du en lyckad helkväll.

Jan Ahlgren

Kommentarer