Enigma

  • Svensk titel: Enigma
  • Originaltitel: Enigma
  • Release (Bio): 2001-10-19

Recension - Blu-ray/DVD

Från regissören till bl.a. ”The World is not enough”, Michael Apted kommer en spännande thriller i andra världskrigsmiljö. I centrum står tyskarnas mycket komplicerade kodningsmaskin, Enigma. Tom Jericho lyckades med det otroliga, att knäcka koderna och därmed ge de allierade mer kunskap i hur tyskarna tänker. Men plötsligt byter tyskarna system och Tom Jericho får än en gång den svåra uppgiften. Och denna gång står hela kriget på spel…

Matematikern Tom Jericho (Dougray Scott) är en före detta anställd vid en krypteringsbas i England. Han lyckades att knäcka Enigma vilket kostade honom både psyke och kärlek. Efter ett tags frånvaro blir han återigen kallad till basen då det visar sig att tyskarna plötsligt börjat använda ett nytt kodsystem. Samtidigt försvinner hans förre medarbetare Claire Romily, även hans stora kärlek, och en komplicerad Tom Jericho finner snart ett samband med den försvunnen kollegan och det plötsliga kodbytet. Det hela visar sig vara mer komplicerat än han någonsin kunde ana. I sitt sökande finner Jericho en ny vän och kärlek i Hester Wallace (Kate Winslet).

Förra årets film ”U-571” blev kritiserad för att den gav en missvisade bild av historien. I ”U-571” var det amerikanarna som fick tag på den, men kritiken handlade om att engelsmännen var först och offrade flest människor i jakten på den viktiga kodaren. Men här är alltså en brittisk film och britterna kan räkna med upprättelse. Michael Apted är ett namn som jag faktiskt inte lagt på minnet tidgare. Först trodde jag han var helt okänd, men när man söker på namnet på databasen IMDB så kommer det upp en rad filmer, några kända och andra mindre kända. Eftersom jag inte är ett fan av Bond-filmer så fick jag mig en aha-upplevelse när jag såg att han var regissören bakom ”The world is not enough”. Om min okunskap i Michael Apted beror på något så är mitt förslag att han gör filmer som ”inte sticker ut”. ”Enigma” känns lite som en BBC-produktion och kräver alltså inte en stor bioduk för att få en filmupplevelse. Det är den välberättade historien som är det viktiga, något man kan känna igen från Apteds övriga filmer (t.ex. ”Nell” (1994) och den spännande ”Gorkij Park” (1983)). Och det måste sägas att den 60-årige brittiska regissören kan berätta historier. Jag har absolut inga invändingar what so ever. Han gör små hopp ibland mellan händelse i England och i Tyskland utan att det blir för avancerat. Säcken knyts ihop på slutet och jag lämnar salongen tillräckligt nöjd för att godkänna filmen. Men känslan av att det lika gärna kunde ha varit ett BBC-producerad en-timmesavsnitt sänker betyget. Hur detta hade kunnat undvikas kan diskutteras någon annan gång.

Jesper Isaksson

Kommentarer