En riddares historia

  • Svensk titel: En riddares historia
  • Originaltitel: A knight's tale
  • Release (Bio): 2001-11-02
  • Release (Blu-ray/DVD): 2002-03-13

Recension - Blu-ray/DVD

Det här är sagan om bondpojken William Thatcher som vid ung ålder lämnas bort av sin far för att förändra stjärnorna. Tillsammans med tre vapendragare trotsar man den mycket strikta hierarkiordningen, vilket bl.a. innebär att en bonde aldrig kan bli riddare och sålunda icke får deltaga vid diverse tornerspel. William skaffar sig snabbt fiender, men också hänförda beundrare, både bland publik och på honörsläktaren.

Jag känner mig absolut kluven till den här filmen. Den är full av roliga detaljer, men som framförallt blir roliga för att de är avvikande tidsmässigt. Eller kanske traditionellt sett. De riddarhistorier vi sett tidigare har varit ganska stereotypa för ämnet. Till exempel görs det ingen skillnad mellan de sociala klasserna vad gäller tal och accent. I ”En riddares historia” blandas dialekter och accenter, varav flera förmodligen av språkvetare skulle klassas som bra mycket senare än tiden då berättelsen utspelar sig. Men då är det det här med tiden. Först tyckte jag inte om filmen alls, just för att jag upplevde att det var för mycket Baz Luhrmann (Moulin Rouge) över det ( å andra sidan så har ju inte Luhrmann ensamrätt på detta, men för tillfället är Luhrmann min gud…ha överseende med det). Det hela skulle kunna blivit en klantig Mel Brooks version av en i stort sett hygglig historia som har det mesta. Men regisören Brian Helgeland är tacksamt nog återhållsam vad gäller dessa extrakryddningar. Han lägger dem på rätt sätt och i rätt stund, vilket gör att filmen behåller sin känsla. Till skillnad från Luhrnann som använder det som ett grepp rakt igenom. Det man kan fråga sig är om de är nödvändiga för filmen.

Det som gör filmen bra är inte Queen. Inte heller den moderna musik som kan ligga i bakgrunden och som i vissa fall är ganska irriterande. ”En riddares historia” berättar en bra historia och som är välgjord, med ett bra foto och bra klippning. Rappa repliker med viss humor gör det hela aningen intressant (G. Chaucer skulle vrida sig i sin grav om han sett detta!). Då jag fortfarande undrar över om filmen faktisk inte skulle varit bättre utan Queen och om jag kanske skulle föredragit en gammal hederlig stereotyp riddarsaga a la ”Ivanhoe”, innebär det att jag stör mig på vissa moment. I slutändan sänker det betyget en hel del och jag landar på en trea. Men det är bra för en film som innehåller skådisar jag knappt sett förut och som egentligen är lite smått fånig...

Jesper Isaksson

Kommentarer