Som hund och katt

  • Svensk titel: Som hund och katt
  • Originaltitel: Cats & dogs
  • Release (Bio): 2001-10-05
  • Release (Blu-ray/DVD): 2002-04-10

Recension - Blu-ray/DVD

Det är väl känt att de flesta hundar och katter inte är särskilt förtjusta i varandra. Men om sanningen ska fram så pågår det ett slags krig mellan de två djurarterna. När en forskare är mycket nära att lyckas med ett vaccin mot hundallergi anser katterna att det är dags att ta till hårdhandskarna. Men hundarna är beredda på att göra motstånd…

I familjefilmen ”Som hund och katt” tillåts djuren att tala, en lysande idé som vi känner igen från exempelvis ”Babe” och ”Dr. Doolittle”. Här blandas vanliga djur med datoranimationer och tekniken har kommit så pass långt att det inte är några problem att få djuren att göra i stort sett vad som helst. Voltande katter? Som sagt, inga problem…

Barnen bjuds på mycket action, vilket väl är ganska givet med tanke på filmens synopsis. Dessa fartfyllda scener blandas med oftast härlig humor, imponerande datoreffekter och tyvärr en lite för stor dos vanlig, enkelspårig familjefilm. För det är på grund av den där typiska käckheten som inte låter ”Som hund & katt” bli den där riktigt sköna film som den egentligen kunde ha blivit.

Människofamiljen är en stor anledning till detta. De är helt ointressanta och så fort de hamnar i fokus börjar man vrida sig i biostolen. Människorna är visserligen bara biroller, vilket gör att det inte lämnas särskilt mycket tid att lära känna dem. Exempelvis blir det också svårt att känna tillräckligt mycket medlidande för den lille grabben vars pappa hela tiden måste jobba istället för att följa med till fotbollsträningen.

Men å andra sidan är det bra att det inte handlar mer om människorna, för det är djuren vi vill se. Många av de unga biobesökarna kommer garanterat att identifiera sig med den smått klantige huvudrollsinnehavaren Lou – en charmig liten beaglevalp. Och katterna går inte av för hackor: ledaren Mr. Tinkles är en riktigt elak kisse och hans kompanjon vet verkligen hur man uttrycker sig med hjälp av ansiktet. Givetvis måste även ninjakatterna och den på ryska brytande bombexperten nämnas då de står för ett par av filmens häftigaste scener.

”Som hund och katt” är ett steg i rätt riktning för underhållande familjefilm. Varken de små eller stora barnen lär bli besvikna. Det kan för övrigt nämnas att Jeff Goldblum och Elizabeth Perkins spelar de mänskliga huvudrollerna och i originalversionen står kändisar som Susan Sarandon, Joe Pantoliano, Tobey Maguire och Alec Baldwin för djurens röster. På våra biografer är filmen dubbad till svenska.

Jörgen Hansson

Kommentarer