Monsters Inc.

  • Release (Bio): 2002-02-08
  • Tagline: We scare because we care.

Recension - Blu-ray/DVD

Tänk att äntligen få veta vad som försiggår inne i garderoben sekunderna innan dörren slås upp och det där stora hemska monstret tittar ut och skrämmer livet ur en. Hade jag vetat det när jag var fyra år så hade jag nog reagerat på ett annat sätt. Kanske skrikit mer. Eller mindre. För en del av monstrena är ju riktigt sympatiska och trevliga.

Med datorn i våra händer kan vi skapa precis vad vi vill. Vi kan komma på tokiga idéer om hur monstervärlden överlever på att samla barnskrik. Utan barnen skulle monstren inte överleva. Fattar ni, monstret i garderoben lever i en slags symbios med människan. De finns för att vi finns, punkt slut! Monsters Inc. Är företaget som är länken mellan monstervärlden och människovärlden. De anställda arbetar i skift om att samla in människoskrik som omvandlas till energi. Men de modiga som varje natt smyger sig genom dörren in till barnkammaren måste genomgå en stentuff utbildning. Det gäller att skrämma barnet först, innan barnet skrämmer dig. Och vad du än gör, låt barnet aldrig röra vid dig. Men så händer det som inte får hända. En liten flicka lyckas smita genom garderobsdörren och blir kvar i monstervärlden. Och skrämmer slag på den.

”Monsters Inc” är på sätt och vis terapeutisk. Med det menar jag att vi som alltid sovit med garderobsdörren öppen eller med en nattlampa vid nedre sänggaveln, plötsligt kan få ro och skratta åt det hela. Vi kan ta med våra små på filmen och man behöver aldrig mer gå upp mitt i natten för att trösta vettskrämda små barn. Springer man bara och köper en docka av det stora fluffiga monstret Sully och sätter den i garderoben så har man ett bekymmer mindre.

”Monsters Inc” är också en fantastiskt mysig, gullig, fluffig, rolig, smart, fantasirik, gosig, rörande och glad film. Jag trodde aldrig att jag skulle känna hur mina ögon vattnades av att sitta och titta på ett dataspel (nåja, du förstår vad jag menar med det där…), men faktum är att jag blev lite smått rörd på några ställen. Hissnande bra grafik och enastående rösttolkningar gör att jag uppslukas totalt. Jag myser och skrattar om vartannat. Numera sover jag med garderobsdörren stängd. Nattlampan är släckt och plasten i sängen borttaget.

Och naturligtvis ska man se den engelska versionen. De svenska rösterna är som vanligt under all kritik...

Jesper Isaksson

Kommentarer