Stage Fright

  • Svensk titel: Stage Fright
  • Originaltitel: Deliria
  • Speltid (min): 87
  • Release (Blu-ray/DVD): 2008-05-14

Recension - Blu-ray/DVD

På en sunkig teater försöker en arrogant och högfärdig regissör få sina skådespelare att göra sitt yttersta under de få dagar som är kvar till premiären. Pjäsen, som heter ”Nattugglan”, handlar om en mördare i ugglemask som på allehanda sätt tar kål på sina offer. Varken regissören eller skådespelarna har en aning om att det på det närliggande mentalsjukhuset nyligen ägt rum ett lyckat rymningsförsök. En före detta skådespelare som suttit inspärrad för flera groteska mord är nu lös, och han har tagit sikte på sitt andra hem – teatern.

Denna galning tar snart sin plats i ensemblen, iklädd den ugglemask som används i pjäsen. En efter en faller skådespelarna döda ner för hans händer (och i vissa fall verktyg), kommer någon att klara sig levande därifrån?

”Stage Fright” är en skön giallo signerad Michele Soavi. Vad vi bjuds på är en blodig och spännande historia som inte är lika invecklad som många andra filmer i genren utan som mycket väl kan tilltala en bredare publik. Filmen är välgjord och samtliga skådespelare gör bra ifrån sig. Själv hade jag velat se John Morghen (”House on the Edge of the Park”, ”Cannibal Holocaust”) i en större roll, men man kan inte få allt. Han är ändå en ren fröjd att se de få stunder han är med.

Är man ett fan av giallogenren har man med största sannolikhet redan sett den här filmen, om inte är det verkligen på tiden. För er som ännu inte förstått tjusningen med dessa italienska, blodiga deckar/kriminal/mord-historier kan ”Stage Fright” mycket väl vara en lämplig startpunkt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Andra recensioner

Kommentarer