Spy game

  • Release (Bio): 2002-02-08
  • Tagline: It's not how you play the game. It's how the game plays you.

Recension - Blu-ray/DVD

Jag hade ingen aning.
Pinsamt.
Tony är ju Ridleys brorsa.
Och han är inte vad Danni är för Kylie Minouge.
Han lever på sina egna meriter.

Det är Nathan Muirs sista dag på jobbet. För Tom Bishop är det ännu en dag på jobbet. Men att jobba för underrättelsetjänsten är farligt. Han fångas in och fänglas av kineserna under ett uppdrag. Har ett dygn eller så att leva - innan han avrättas för spioneri.

Tillbaka i USA igen vill höga höns tala med Nathan. Han var Bishops mentor. Vad kan han berätta om Bishop? Kommer han knäckas, kommer han spricka och läcka? De vill dock inte berätta speciellt mycket om vad som har hänt för Nathan. Så han får börja spela lite rävspel med hönsen samtidigt som han återberättar sin elevs historia som agent.

”Spy Game” är en cool film. Det där med att sätta ihop bilder och färger ligger nog i släkten - Tony och hans medarbetare gör ett imponerande jobb med utzoomningar, fastmotion och de nu överallt populära färgfiltren. Under ytan är det dock värre, tommare. Filmen domineras av de ofta långa återblickarna. Vi ser Nathan och Tom i Vietnam och Israel. På uppdrag lite överallt. Men det tänder inte riktigt till. Vilket man hade hoppats. Det här är ju faktiskt killen som levererade "Enemy of the State".

Tony går inte heller speciellt nära Redford, Pitt eller den kvinna som kommer in i sistnämnda herrens liv. Vi får knappt veta nånting om dem. De blir mest figurer som springer över hela världen under stor press, stress och svettdusch. Deras historia blir opersonlig, nästan som berättad genom tv-nyheterna.

Inte så mycket koncentration på actionbiten.
Inte så mycket på utforskningen av människorna.
Det är dock inte fullt så illa som det låter.

De kortare nutidssegmenten mellan återblickarna har just den spänningen man vill ha. Tätt. Intensivt. Smart.

Och Redford lyfter verkligen den sista halvtimmen. Han är helt lysande.

Definitivt bättre än senaste Bond-filmen.
Bättre än brorsan senaste.
Inte så dumt, Tony, inte så dumt.

Men om du skulle få lust att jämföra dig med brorsan, jämföra med hans kommande "Black Hawk Down", måste du putsa och jämna till nästa film lite mer.

Henrik Edberg

Kommentarer