Last Ball

Recension - Blu-ray/DVD

FRÅN GÖTEBORG FILMFESTIVAL :

poff ! Poff ! POFF !

När man är yngre tror man att allting kommer lösa sig, att man kommer hamna där man hör hemma, kunna ta sig dit man vill. Sen ser man att människor hamnar på andra ställen, fastnar på vägen. Lägger sig i diket för att vila en stund innan de tar nya tag – men glömmer efter ett tag var de var på väg och ligger kvar.

Jim kör taxi. röker. Hänger på den nästan tomma baren. röker. Minns affären han hade i vintras med den gifta kvinnan uppe bland kullarna. röker. Undrar om ingen ska dyka upp på baren imorgon eller nästa vecka. röker. Hälsar på sina föräldrar. röker. Hänger kvar i en stad som nästan är tom, där det inte finns något att göra, där hans rumskompis pluggar hela tiden, där hans speedade vän ska gå med i armén, där baren går på knäna. Så Jim tar en öl och röker en cigarett till.

”Last Ball” är baserad på en tid i debutregissören Peter Callahans liv då han just körde taxi och bodde i Hastings-on-Hudson utanför New York. Budgeten är slimmad men Callahan får ändå ut ett fint foto och lite häpnadsväckande insatser från alla där Hofheimer i huvudrollen är bäst och Fitzpatrick, stjärnan i ”Kids”, är roligast. Red House Painters melankoliske frontman Mark Kozelak bidrar med den väldigt passande och väl inklippta musiken.

Som i filmer av Richard Linklater och Kevin Smith – fans av de två filmmakarna bör definitivt leta upp den här - har Jim lämnat något enklare bakom sig – i det här fallet high school - men har ingen aning om var han ska ta vägen. Så han hänger. Och blir förlamad av sysslolösheten.

Men nån eller något kanske kommer förbi, knackar till på rutan och väcker liv i en igen, ser till att man upptäcker sina gamla drömmar eller nya. Ser till att man inte spräcker dem själv åtminstone.

Det kanske löser sig. Kanske ger sig. Kanske inte. Bara Gud, himlen och fan vet.

Det blir en stark 3:a så länge.


”Last Ball” dyker säkert upp direkt på video under året. Den officiella sajten hittar ni på www.lastball.com.

Henrik Edberg

Kommentarer