Livsverket

  • Svensk titel: Livsverket
  • Originaltitel: Life as a house
  • Release (Bio): 2002-05-03
  • Release (Blu-ray/DVD): 2002-12-31

Recension - Blu-ray/DVD

Regisörren Irwin Winkler har tidigare gjort bl.a. ”Nätet” med Sandra Bullock som inte blev någon speciellt lyckad film. Nu ger han sig istället på en annan genre, nämligen drama. En riktig snyfthistoria som är så tillrättalagd att man faktiskt går på det…

George (Kline) har precis fått sparken från sitt jobb efter 20 år som arkitekt. Det egentligen enda han har kvar i sitt liv efter att både fru och hans barn lämnat honom står heller inte längre vid hans sida. Hans kropp tar stryk och han kollapsar och vaknar sen upp omgiven av läkare och ett oundvikligt faktum som han håller för sig själv.

Efter kollapsen så verkar George ha fått en ny livskraft han bestämmer sig för att riva sitt ruckel till hus och bygga sitt drömhus. Det tänker han göra med sin son Sam (Christensen) som är en tonåring med stora problem. Sam har tagit droger sedan han var tolv och livnär sig som prostituerad och vill helst bara sniffa sprayburkar och lyssna på musik.
Omöjligt uppdrag visar sig nu bli något helt nytt för samtliga inblandade. Dem river sitt förra hus (läs liv) och bygger ett nytt från grunden.


Den här filmen innehåller egentligen alla ingredienser för att vara en Lasse Hallström- film. Sentimental och hård, man slängs mellan hopp och förtvivlan den har helt enkelt lite Hallström- känsla över sig. Det är den verklighet som vi känner till, den verklighet som Hollywood skapat som är sådär hård och svår men ändå så vacker och lycklig.


Bäst jobb att övertyga gör Hayden Christensen som spelar den trotsiga sonen, man ser varför Lucas valde just honom till Anakin då de har vissa likheter med varandra på det personliga planet.

Det är en typisk Hollywoodproduktion och redan efter första kvarten så är filmen ganska utstakad, man vet egentligen ganska precis hur det kommer att gå. Men trots det så har den på vägen sina otroligt bra stunder. Vissa scener är riktigt träffsäkra vilket gör att man blir engagerad. Även den komiska sidan är väldigt bra tajmad utan att bli plastig och fotot är magnifikt.


Den här typen av filmer har gjorts förut, vi har sett dem förut men vi tycker fortfarande om dem. Den gick hem hos mig och den kommer att gå hem hos många fler. Betyget är svagt men filmens välmening smittar av sig på betyget, faktiskt en perfekt film att se nu i vinterkylan.

Johan Lindström

Kommentarer