Office killer

  • Svensk titel: Office killer
  • Originaltitel: Office killer
  • IMDb: Office killer

Recension - Blu-ray/DVD

Carol Kane från rysaren "Rösten inifrån/When a stranger calls" innehar huvudrollen som Dorine i fotografen Cindy Shermans film "Office Killer". Dorine är den utstötta, tysta typen på kontoret som ingen känner men som alla tycker är knepig. Hon får dagligen höra elaka kommentarer, och jobbet och katten är hennes bästa vänner. Dessutom bor hon tillsammans med sin rörelsehindrade gamla mamma som tjatar och lägger sig i.

Snart får kollegorna reda på att de under ett antal timmar per vecka ska arbeta hemifrån, något som Dorine inte gillar. Hon är ju så ensam. Men snart vet hon hur hon ska lösa både det problemet, och samtidigt ge igen på de som förtjänar det...

Molly Ringwald spelar kontorets bitch och Jeanne Tripplehorn är en av kontorets mer sympatiska figurer. Båda gör ett bra jobb. Däremot är Carol Kanes psykopatiska Dorine emellanåt för överdriven. Allt med henne har gjorts så tydligt konstigt bara för att vi ska tycka att hon är en riktigt udda prick. Till och med rösten - Kane pratar som om hon försöker imitera någon gammal häxa med en späd och skrikig röst. Dorine blir mer en karikatyr än en trovärdig knäppskalle.

Men, det kanske var meningen att vara underhållande. Det är nämligen en skräckthriller blandat med humor, fast det komiska är i stort sett aldrig roligt. Det är heller sällan spännande (förutom några ögonblick mot slutet) och morden är av den snällare sorten. Helt oblodigt är det ändå inte, hon sparar lik i källaren där hon emellanåt bearbetar eller plåstrar om dem.

Trots att både komik och spänning saknas så är det ändå inte helt dödfött. Det blir inte så akut att man måste stänga av. Kanske för att det inte följer det allra mest använda mönstret för denna typen av filmer, vilket var skönt att slippa.

I sin helhet är "Office killer" ett smärtfritt snedsteg. Det var dock lite överraskande roligt när scoutflickorna dök upp i bild andra gången.

Jörgen Hansson

Kommentarer