Star Trek : Nemesis

Recension - Blu-ray/DVD

Gene Roddenberry skapade en serie 1966 vars huvudsyfte var att slå ett slag mot rasism och människoförtryck.
Serien var Star Trek. En serie som höll på i tre år och som tätt efter det följdes av en tecknad serie. Sedan tog det 10 år innan den första långfilmen kom ut. Efter det exploderade vågen.

Nu skriver vi 2003. Den femte serien (Enterprise) håller på med sin andra säsong i USA just nu.
Och vi ser den tionde filmen. Nemesis.

Jag kan väl säga att jag är en s.k "Trekkie". Det har jag varit sedan jag fick TV4 för 12 år sedan. De visade då Star Trek - The Next generation en gång i veckan. Jag blev helt såld.
Problemet med långfilmerna har oftast varit att, trots att de är bra, så står de faktiskt sig inte mot tv-serierna.
Serieavsnitten kan mycket lättare berätta historier med inveckling och synopsis som inte "vanligt" folk kanske förstår. Men långfilmerna däremot ska kunna visas för en bredare publik och måste sådeles förklara lite mer och göra det mer lättsamt.

Star Trek Nemesis börjar med att hela besättningen på väg från Alaska, där de firat bröllopet mellan William Riker och Deanna Troi, båda viktiga besättningsmedlemmar på rymdskeppet Enterprise.
William är officer och sekundär kapten, Deanna är Enterprises rådgivare och psykolog.
På vägen till Deannas födelseplanet "Betazed" (Hon är en Betazoid), där de ska delta i en bröllopsceremoni, uppsnappar Enterprise en signal ifrån planeten Kolarus III.
Vid en närmare undersökning stöter de på en isärplockad android, gjord för att efterlikna Enterprises enda android; kommendörlöjtnant Data.

Detta är upptackten till en film som denna gång blandar in de gamla ärkefienderna "Romulanerna". Där en rebellisk ledare vid namn Shinzon, som håller i allt med en järnhand.

Inte nog med det. Shinzon är dessutom en mänsklig kopia av kapten Picard själv.
Shinzon och Picard ställs nu öga mot öga och en av de värsta konflikterna mot Enterprise spelas upp.

Visserligen är grundstoryn skriven av Rick Berman (som tog över Star Trek-imperiet efter Roddenberrys död 1991) och Brent Spiner, som spelar Data.
Men annars är detta den första filmen som är gjord utanför Star Treks universum.
Manusförfattaren är oscarsnominerade John Logan (Gladiator) och regissören är Stuart Baird (Mycket anlitad redigerare i Hollywood, som även regisserat U.S Marshalls och Beslut utan återvändo).

Nemesis är en bra film, som dock är lite utdragen på sina håll när regissören försöker ge ett annat djup så övrig publik ska kunna uppskatta denna film.
Sådeles är det ingen First Contact (Den bästa Star Trek-filmen OCH science fiction-filmen på 90-talet).

Det roliga är att de flesta karaktärerna ifrån just Next Generation befinner sig där de ska, men de för inte historien fram på något sätt.
Det ger oss gamla följeslagare ett pirr i magen om att serien finns där, trots att den lades ner 1994.

Bra, för att vara science fiction, inte lika bra för att vara Star Trek.

Citat;
Picard (talar om Data):
In his quest to be more like us, he helped show us what it means to be human.

Gustaf Molin

Kommentarer