Lilo & Stitch

  • Release (Bio): 2002-09-06
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-03-12

Recension - Blu-ray/DVD

2001 var ett bra år för animerad film.
Vi fick ”Shrek”.
Vi fick ”Monsters Inc.”.
Dessvärre fick vi även två av de tråkigare Disney filmerna på länge i ”Atlantis” och ”Ice Age”.

Disney som under merparten av förra århundradet dominerade den tecknade långfilmsmarknaden med sina årliga variationer av pojke-mognar-och-möter-flicka-och-några-lustiga-sidofigurer-temat var på sena 90-talet på väg rakt in i en kris.

Helt plötsligt gjorde andra människor tecknad film!
Och de var riktigt bra!

Medan John Lassiter revolutionerade data-animerad film med ”Toy Story 1 & 2” och Brad Bird skapade den varma ”Järnjätten” så tuggade Disney fortfarande på sina klassiska sagor i filmer som ”Herkules”. Men en dag för några år sen verkade de äntligen förstå att det kanske var dags för lite förändring och Disney började experimentera.

”Lilo & Stitch” är en av avkommorna från det nya Disney där en ensam liten flicka från Hawaii träffar ett liten blå blandningen av koalabjörn och terminator från den yttre rymden. Lilo tror att Stitch är en hund och adopterar honom som sitt nya husdjur och enda vän. Men faror lurar då familjen bestående av Lilo och hennes storasyster riskerar splittring med hjälp av socialarbetare medan Stitch jagas av diverse utomjordingar som vill föra tillbaka honom till fängelset på nån avlägsen planet.

Disneys experiment har som bekant blivit skapelser av varierande kvalité. De två i första paragrafen nämnda filmerna var äventyr med till största delen bleka och blodfattiga figurer. ”Kejsarens nya Stil” var en den roligaste och bästa Disney-filmen på hur länge som helst. Ett lyckat försök till humor för lite äldre ungefär som Dreamworks ”Antz”.

I ”Lilo & Stitch” utforskar Disney världen bortom kärnfamiljen och romanser. Här handlar det om att familjen är viktigast – sen spelar det inte så stor roll hur den ser ut. Och det är en liten triumf för det urgamla företaget. En fin, stark trea med en underbart litet mångsidigt monster i huvudrollen och oväntat kännbara inslag av allvar.

Även om Dreamworks & Pixar dominerar den tecknade filmen just nu bör vi nog inte räkna bort Disney som döende dinosaurie riktigt än.

Henrik Edberg

Kommentarer