Sidewalks of New York

  • Speltid (min): 103

Recension - Blu-ray/DVD

Mer eller mindre independentregissören/skådespelaren Edward Burns kommer nu med en ny film, ”Sidewalks of New York. Burns som är en ”Woody Allen- light- regissör” har den där egenskapen att kunna fånga vardagliga relationssituationer och göra dem intressanta och sevärda på film, utan att falla i de vanliga Hollywoodgroparna.


Sju stycken New Yorkbor får vi följa genom vad som liknar en slags dokumentär av storstadens innevånare. Alla sju har en röd tråd emellan sig och delar också på ett bekymmer, sex, relationer och kärlek. Vi får följa dessa sju hur de alla hanterar begreppet sex och kärlek annorlunda och alla har också sin egen syn på det hela.


Edward Burns har gjort underverk med den här filmen och den balanserar nästan på ett toppbetyg. Varje karaktär gör att filmen befinner sig hela tiden på en mycket bra och intressant nivå. Också hans berättarteknik känns otroligt verklig genom rörlig och skakig kamera och skära klipp mitt i scenerna. Lite Dogma- känsla och framförallt Von Trier- känsla.

Manuset är otroligt välskrivet och dialogerna som förs är mycket roande och pricksäkra. Det också mycket tack vare att samtliga skådespelare (till och med Heather Graham) lyckas överföra den där viktiga trovärdigheten för att göra berättelsen intressant och verklig. Det var länge sedan jag såg en film om kärlek, relationer och sex som engagerat och känts så här trovärdig. Den är absolut den bästa i sin genre de senaste åren. Ett måste!

Johan Lindström

Kommentarer