Puss

  • Svensk titel: Puss
  • Originaltitel: Puss
  • Speltid (min): 6

Recension - Blu-ray/DVD

Morgon. Ett typiskt frukostbord. Det kan vara precis var som helst i Sverige, eller världen för den delen. Ett till synes lyckligt par äter frukost och läser tidningen, men står allt rätt till?

"Puss" är en hysteriskt rolig svart komedi som fick mig att vrida mig av skratt hemma i soffan. Regissören och manusförfattaren Daniel Kong har verkligen lyckats visualisera frasen "Det är skillnad på vad man säger och vad man egentligen tänker", och detta på ett underbart sätt!

Nu får Daniel dessutom utomordentlig hjälp av skådespelarna Sara Lewerth och Johan Örjefelt som gör fullkomligt lysande insatser. Speciellt Sara hade en "full i fan"-blick som övertygade. Ni som sett filmen vet vad jag menar, ni andra… vad väntar ni på?

Filmen presenteras i letterbox-format (widescreen alltså, men inte anamorfisk) vilket ger ett stort plus. Bilden är väldigt ren och effektiv i sin enkelhet, ljudet likaså. Klippningen är suverän, vilket också har uppmärksammats ett flertal gånger.

"Puss" har fått en hel del utmärkelser, bl a så blev det andrapris i seniorklassen på Novemberfestivalen 2001, där den även vann Josef Fares pris samt Bästa klipp. Dessutom tog filmen hem silverplatsen samt ännu ett pris för bästa klipp på UNICA-festivalen i Luxemburg 2002. Inte illa alls…

Mitt slutomdöme? Så enkelt, så sant, så bra!

Filmen kan även ses online hos www.paradiso.nu.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer