Purely belter

  • Tagline: The´re a couple of zeros short of a grand.

Recension - Blu-ray/DVD

Regissören till de tidiga brittiska succéerna ”Brassed off” och ”Little voice” Mark Herman, kommer nu med en ny film som nyligen nått våra videobutiker. ”Purely belter” är en film med den klassiska brittiska humorn som ligger ovanpå det verkliga och ofta mörka livet.

Gerry och Sewell är två panka 17- åringar. Dem skiter i skolan och fördriver dagarna med att dricka sprit och ta droger. Tillsammans blickar dem framåt och kommer till lösningen att dem vill försätta sig i en bättre situation. Vad kunde vara bättre än två säsongsbiljetter till Newcastles hemmamatcher? Problemet är bara att dem saknar £1000, ett problem som dem inte ser som allt för omöjligt. Tillsammans beger dem sig ut för att få ihop sina pengar, allt från att samla på skrot till att göra inbrott. Desperationen blir allt större och det blir inte lättare av att klivet in i vuxenlivet står och knackar dem på axeln.

Filmen är starkt igenkännbar med tidiga brittiska produktioner, just med humorn som ett sätt att berätta en egentligen ganska så tragisk och mörk historia. Det är där ”Purely belter” har sin styrka, den engagerar och känns allvarlig samtidigt som den ibland är väldigt galen. Karaktärsskildringen är genomarbetad utan att vara överberättad, den låter istället åskådaren få dra sitt strå till stacken utan att på något sätt vara svår.

Den skildrar det verkliga livet med en viss skruv för att få den lite mer underhållande, men det gör inget för att den är så välskriven och välspelad att den bara växer enda fram till eftertexten. Jag är svag för brittiska dramakomedier trots att jag upplevt en liten svacka ett tag nu, men ”Purely belter” får den brittiska filmen på fötter igen. Helt fantastisk.

Johan Lindström

Kommentarer