Pirates of the Caribbean

  • Svensk titel: Pirates of the Caribbean
  • Originaltitel: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
  • Speltid (min): 143
  • Release (Bio): 2003-08-27
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-02-11
  • Tagline: Prepare to be blown out of the water.
  • IMDb: Pirates of the Caribbean

Recension - Blu-ray/DVD

Jerry Bruckheimer har en vision. Han gillar när saker sprängs i luften. Gärna i slowmotion och när pengar flyger åt alla håll.
En, rätt visuellt insnöad man, med andra ord. Men han har genom åren producerat storslagna actionfilmer, oavsett kvalité så har de varit otroligt explosiva. Ibland har han dock haft turen att få producera en och annan bra film. "Rött hav" är ett exempel; klaustrofobisk underhållning. "Enemy of the state" är en annan; underhållande samt kritisk film som ger en spark åt övervakningssamhället.

Nu har han nästan slagit jackpot!
"Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl" är årets bästa boxofficehit. Utan tvekan.

Vi kastar oss snabbt in i handlingen om Jack Sparrow (en lysande Depp med stora Tim Burton-vibbar) som vid första anblick syns att vara en rätt idiotisk sjörövare, men som senare blir en slags antihjälte av stora humoristiska mått.
Han anländer till staden som borgmästare Swann driver, hamnar i knipa och hotar hans dotter Elizabeth.
Will Turner (Bloom), som den unga smeden, älskar Elizabeth sedan de träffades för 10 år sedan när han blev räddad från ett piratskepp.

Skeppet The Black Pearl med dess bisarra kapten Barbossa (Rush, i fin form) anländer och kidnappar Elizabeth då hon är den som har den sista medaljen av Aztekiskt guld som "spökskeppet" Black Pearl söker så febrilt efter.
Wills kärlek till Elizabeth tvingar honom att frita Jack och sammarbeta med honom då han är den enda som vet var spökskeppet tar vägen.

Med andra ord är detta så klassisk som en äkta matinéfilm ska och kan vara.
Manuset är hyfsat välskrivet men regin är väl ganska opersonlig, Gore har väl haft det rätt svårt med att anpassa den till en egen stil.
Det som driver allt är den fina grundhandlingen och alla skådespelare som verkligen ger järnet i 2,20 h.

Man vet vad som väntar bakom nästa hörn, men ändå sitter man där som klistrad och kan inte låta bli att skratta och jubla på alla de ställen som presenteras framför ens ögon.
Det är lättsmält, det är roligt och det är faktiskt förbannat bra.

I och med att filmen har en undertitel så är det nog inte omöjligt att det kommer en tvåa. Och jag är nog inte den enda som skulle tycka att det vore rätt trevligt.

Gustaf Molin

Andra recensioner

Kommentarer