Stay

  • Svensk titel: Stay
  • Originaltitel: Stay
  • Speltid (min): 106
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-06-21
  • Tagline: Between the worlds of the living and the dead there is a place you're not supposed to stay.

Recension - Blu-ray/DVD

Marc Foster är ett namn ni ska lägga på minnet, om ni så till vida inte har gjort det vid det här laget. Mannen har nämligen stått för regin på filmer som "Monster´s Ball", "Finding Neverland" och nu den nyss DVD-släppta "Stay". Tämligen ung inom branschen har han alltså lyckats stå för två smärre mästerverk och fler är på gång.

"Stay" är en psykologisk thriller som tar snabba vändningar och lämnar tittaren fundersam om vem som är vem och vad som egentligen är verklighet. Ewan McGregor gör en bra insats tillsammans med Ryan Gosling ("The United States of Leland", "Remember the Titans") och Nami Watts ("The Ring", "21 Grams").

Det som imponerar mest (eller iallafall väldigt mycket) i den här filmen är bildövergångarna som genom hela berättelsen på ett snyggt och konstlat sätt ger ett högt mervärde. Berättarspråket är således något som gör att helhetskänslan höjs något även om filmen i sig har tämligen lågt tempo och jag väntar hela tiden på att bli skrämd eller på att något mer ska hända. Men även om vändningarna kommer så gör dom det i små doser och med relativt lågt tempo.

Jag vill dock poängtera att du som tittare inte direkt tröttnar och efter filmen kommer du ha några frågetecken att reda ut i din egen tankebearbetning. Vändningarna är alltså väl genomtänkta och filmer som "Fight club" och "Sjätte sinnet" har båda banat väg för denna typen av film.

Handlingen då
McGregor spelar psykologen Sam Foster som får överta en självmordsbenägen patient - Henry (Gosling). Han har planerat att ta sitt liv på sin 21-årsdag klockan 00.00 vilket gör att Foster bara har en begränsad tid att lösa hans personliga problem och få honom på andra tankar. Henry som både hör röster och ser fruktansvärda syner är dock övertygad och tror sig inte kunna ändra åsikt även om han gång på gång söker samtal hos den nyfunna psykologen. Foster och Henry har återkommande samtal och snart är Foster mer inblandad i fallet än han hade tänkt från början. Vad är hans egen verklighet och vad är Henry's? Allting blandas ihop och verkligheten kanske inte är den du tror!

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer